На литији у Бијелом Пољу, у којој је учествовало преко 20 хиљада људи, о. Синиша Јанковић поручио: Ми смо чувари образа и поштења Црне Горе

Послије Молебана, одслуженог у цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, у недјељу 2. фебруара 2020. кренула је Литија до цркве Светог Николе у Никољцу.

На литији у Бијелом Пољу преко 20 хиљада људи

Са великом радошћу дочекана је група вјерника који су се, претходне вечери, ка Бијелом Пољу упутили пјешке из Пљеваља. У литијама су пристигли и вјерници Биоче, Лозне, Самограда, Брзаве и Затона, али и Бистрице, Његњева, Сутивана и других села.

У мирном и достојанственом литијском ходу учествовало је више од 20 хиљада људи.

Обраћајући се пригодном бесједом протојереј-ставрофор Синиша Јанковић је, најприје пожелио добродошлицу Пљевљацима, који су прешли више од 80 километара, као и свим вјерницима, који су стигли из бројних села.

„Налазимо се у овој древној Светињи, која је била центар духовности, писмености и културе цијелог овог краја, а у једном тренутку је била и сједиште Хумске епископије.  Желим да поручим онима који нас називају лудачким покретом да нити смо пијани, нити смо луди као што они мисле, нити смо у заблуди, Богу хвала сви смо трезвени, а велики Господ са Неба учи цио народ како треба за своју вјеру и своје светиње“.

„Није светиња камен овај, али, како Господ каже: На овом камену сазидаћу Цркву Божију и врата пакла неће је надвладати. Они безумници који владају мраком не могу да гледају свјетлост Христовог Васкрсења, него бјеже у таму и једино у тами могу да се снађу. Не могу у миру, јер им је у души немир, не могу у љубави, јер су огрезли мржњом. Ми их позивамо да се дозову својој памети, да се врате својим коријенима, да се врате својој Цркви, да буду оно што су били њихови преци, да нас не плаше, јер не могу нас уплашити. Овај народ окупљен, овдје, око ове светиње није против Црне Горе, него смо ми чувари образа и поштења Црне Горе. Нисмо ми ничији непријатељи, ми смо пријатељи и наших комшија, који су друге вјере, јер наш Бог је Бог љубави“.

„Ми, ових мјесец дана, позивамо на љубав, али на жалост, на сјевер Црне Горе послали су нам, и овоме граду, који је примјер братске слоге и љубави, и у којем сви ми живимо као једно, неке људе. Нека иду они својим кућама, нека не брукају своје породице, нека се врате својој дјеци, нека се врате својим домовима и приђу нама, јер данас овдје и у Црној Гори је понос бити са нама у овој искреној и праведној борби, ма које вјере били. Не каже наш народ без разлога: „Бјеж` у цркву Kраљевићу Марко“. Дођите у цркву, ви који владате тамом, нека и вас угрије свијетлост Христовог Васкрсења. Дозовите се љубави, нека не влада вама мржња”, бесједио је о. Синиша.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe