Духовски уторак прослављен у Ђурђевим Ступовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у уторак, 14. јуна на Духовски уторак и празник Преподобног аве Јустина Ћелијског Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови.

Преосвећени Владика се сабранима обратио бесједом о Преподобном Оцу Јустину Ћелијском који је, према његовим ријечима био велики подвижник и богослов, који је цио свој живот посветио Божијој мудрости. Господ је, наставио је Епископ Јоаникије, дао српском народу, Цркви Божијој и цијелој православној васељени новог Светитеља Божијег – Преподобног Оца Јустина Ћелијског, који је својим животом потврдио истинитост Христових ријечи. На овај дан прослављамо га са његовим имењаком Светим Јустином Мучеником.

Духовски уторак прослављен у Ђурђевим Ступовима

„Свети Јустин Мученик по свом животу, својим мучеништвом и својим учењем, био је узор Преподобном Јустину Ћелијском. Свети Јустин Мученик, из првих времена хришћанства, био је првобитно незнабожачки философ, а касније је нашао праву философију, философију о Христу којој нас је научио Свети Апостол Павле. У ово ново вријеме Господ нам је дао новог Јустина философа Ћелијског подвижника“, казао је Његово Преосвештенство.

Он је додао да је у личности нашег духовног учитеља Преподобног Јустина Поповића сабрано много Божијих дарова.

„Један од његових ученика је говорио да то нијесу само дарови него и огроман труд, јер је наш Преподобни Отац Јустин сагоријевао у молитви и труду, трудећи се на славу Божију, али и за своје и спасење својих ближњих, а на крају и за спасење цијелог свијета. Не можемо рећи да ли је био већи подвижник, богослов или љубитељ мудрости, и ријетко се догађа да се један такав ум, такав духовни порив за науком и за Божијом мудрошћу, споји са толиким подвигом. Велики је Божији благослов што се у њему објединили такво мудрољубље и такво подвижништво. Он је, могло би се рећи, цио свој живот посветио Божијој мудрости и Догматику коју је написао назвао је Православном философијом истине“.

Преосвећени Владика је, у својој бесједи, истакао да је Преподобни Јустин Ћелијски у исто вријеме био и велики мученик, прогоњен у вријеме комунизма. Он се тој атеистичкој, безбожничкој и материјалистичкој идеји. Супротставио на један прави и у свему утемељени начин, тако да ни ондашњимвеликим интелектуалцима Београда није било лако борити се са њим.

„Ти велики интелектуалци су били иницијатори да се он уклони са Универзитета, а касније и да се протјера из Београда. Међутим, све оно што се збива са Божијим људима то је на корист њима и на спасење народу Божијем. И све оно кроз шта је пролазио Преподобни Отац Јустин на добро се вратило и њему, а и цијелом нашем народу. Склонио се у манастирску тишину, тамо се Богу молио и сједињавао са Господом, а онда и добио велике дарове те је постао духовни учитељ и исповједник вјере православне, завршио многа своја започета дјела у манастиру Ћелијама. Најважније од свега је што се он у манастиру подвизавао, што се Богу молио, што је редовно служио Свете службе Божије, освећивао се и са Господом Христом сједињавао. Њему је Христос био центар живота, центар његове мисли, центар стремљења“, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Духовски уторак прослављен у Ђурђевим Ступовима

Тридесет година након упокојења Преподобног Јустина Ћелијског Свети Архијерејски Сабор наше Свете Цркве једногласно и једнодушно је прогласио Оца Јустина за Преподобног светитеља, за угодника Божијег и нашег благодатног заступника на Небесима. Као свети човјек поштован је још за вријеме његовог земног живота, јер је био велики учитељ јеванђељске истине, па не чуди што су се многа чудеса десила и дешавају се и даље на његовом гробу.

„Колико је он душа препородио и привео Христу, вратио их са путева злих и путева пропасти, и упутио их на пут спасења. Многи свештеници и многи хришћани су заслужни за Цркву Божију, многи су помагали своје ближње и били од користи за њихово спасење, али, ријетки су они, који буду проглашени за светитеља, а ово је, заиста, било несумњиво. Отац Јустин је живио јеванђељским животом, био човјек апостолског подвига и апостолске вјере, живе, истините вјере Божије и, ето, ми имамо ту благодат и благослов Божији да смо добили новог светитеља. То је много важно, јер значи да живот наше Цркве доноси свете плодове, доноси их и у ово наше вријеме и Преподобни ава Јустин нашем новом покољењу, заиста, може бити учитељ, духовни руководитељ и ослонац“, закључио је своју бесједу Преосвећени владика Јоаникије.

Духовски уторак прослављен у Ђурђевим Ступовима

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe