Епископ Јоаникије присуствовао Молебану Пресветој Богородици у Никшићу

У недјељу 29. децембра 2019, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, служен је Молебан Пресветој Богородици, који се, поводом изгласавања дискриминаторног и противуставног Закона о слободи вјероисповијести, служи у свим православним храмовима широм Црне Горе.

Епископ Јоаникије присуствовао Молебану Пресветој Богородици у Никшићу

Молебан је служило свештенство никшићког намјесништва, а присуствао му је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и бројни вјерни народ, који је испунио никшићки Саборни храм. На онај начин, они изражавају своје неслагање са Законом о слободи вјероисповјести, који је уперен против епархија Српске православне цркве у Црној Гори.

Сабранима се обратио Преосвећени Епископ Јоаникије, захваливши на подршци и великој љубави, коју показују према својој Цркви, нарочито, како је казао, у данима када Црква Божја трпи велику неправду.

„Знате о којој неправи, о којој злој намјери, о каквом пројекту се ради. Наша вјера, која је најбројнија у Црној Гори, трпи дикриминацију у односу на друге вјере. Власт која не смије да прави неравноправност, већ, је то учинила на најгрубљи могући начин“, оцијенио је Владика Јоаникије.

Али, додао је он, види се гдје је воља народа.

„То смо, нарочито, видјели кад је Свети Василије Острошки Чудотворац посјетио град Никшић. Она киша и невријеме личило је на ову непогоду коју Црква трпи, али, насупрот томе, народ се сабрао око ћивота Светог Василија Острошког и увјерени смо да ће се, од сада, па убудуће, још чвршће, у још већем броју, још са већом вољом, сабирати око моштију Светог Василија“.

„То је једини прави, истински сабор у Црној Гори кроз вјекове - сабор око Светих моштију и око наших светиња. Једина права одлука наша, кроз сва времена, је да чувамо своју вјеру и своје светиње, а то је чување части, образа, културе, традиције, писмености и свега што је наш вјерујући православни народ, кога су водили светитељи, из своје душе изњедрио. То је велико наслеђе и показало се да је народ вјеран томе наслеђу“, оцијенио је Преосвећени Епископ.

Нагласио је да је народ оваквим одазивом својој Цркви, „са дубоким осјећањем да је са Црквом, нарочито, када она трпи распеће и неправду, показао да је злонамјерно срочени Закон, који је и противуставан, мртво слово на папиру“.

„Али је показао и да ће се народ, љубећи своје светиње, окупљајући се, духовно јачајући, оснажити још више, иако су хтјели да га раслабе, да га разјуре, уплаше и да га отјерају од светиње. Да ће се народ, као што је то у вјековима радио, сљубити са својим светињама, његујући своју вјеру, чувајући је као злато у огњу седам пута претопљено и наша ће вјера још више засвијетлити. То је највеће богатство и, колико год смо претрпјели неправде, ми смо задобили моралну побједу над злом, над неправдом. А чиме смо је задобили? Тиме што смо говорили истину, јавно и до краја, а то и сада чинимо, пошто је тај несрећни, срамни Закон усвојен, показали своје противљење и неслагање са злом и то ће зло проћи“, истакао је Владика будимљанско-никшићки.  

Поручио је да ће Црква са својим вјерном народом претрпјети ову неправду, али ће се и борити јединим оружјем – истином, правдом, паметном ријечју и храброшћу.

„Видимо да је наш народ спреман и да гине за своје светиње, али не желимо да се продубљују, већ, постојеће подјеле, него призивамо све да се врате добру. Не желимо проливање братске крви, не дао Бог да до тога дође. Видимо да су поједини спремни и на то, само да би што дуже остали на власти. Понекад, чак, изгледа да се повампирује старо зло, да су поједини, и данас, жедни братске крви, као што је то било `45. године, али, надамо се у Бога. Бог је велики, па и неправеднике обраћа у праведнике“, казао је Епископ Јоаникије.

Молитва, која се на Молебанима пјева Пресветој Богородици, даје велику снагу и утјеху, а, како се Божић приближава, оцијенио је Владика, све више су храмови испуњени народом.

„Већ прослављамо Божић у овом заједништву и показује се да је Црква јача кад је гоњена, а припрема се и прогон Цркве. Ако то буде, ми смо и на то спремни и, наравно, чуваћемо свој образ, чуваћемо светост и биће Цркве и тако ћемо побједити. Побједићемо зло да не буде побједника и побијеђених, него да тријумфује добро и братска љубав и да се мирбожамо. Ми на то призивамо, а ко то неће он изабира таму и мржњу, па смо то на нашем Епископском Савјету и објавили. Одлучили смо од Светих Тајни, како је Свети Петар Цетињски говорио да му се никаквог црковног посла не обавља, оне посланике у Скупштини Црне Горе који су православне вјере, а издали су своју вјеру и Цркву. То су, нажалост, наша браћа која су небратски поступила и то ће бити тврдо и неизмјењиво све док се јавно не покају“, навео је Владика.

Још једном је захвалио вјерном народу на љубави и подршци, упућујући архипастирски благослов.

„Нека вас Бог благослови, још једном, вам хвала за ову љубав. То је оно што ових дана радује Црну Гору и показује право лице Црне Горе, да је у нашем народу остала честитост, доброта, вјера и светиња у душама људи и против тога не може нико. Требало би то да схвате и они који су на власти ако имају памети, ако је нијесу потпуно изгубили. Требало би да схвате да је тешко с Богом ратовати, јер је Господ глава Цркве. Лако је с нама људима. Могу нас стријељати, као што су и стријељали, затварати, пребијати, али, са Богом је тешко ратовати и Бог никоме дужан не остаје“.

„Нека вам буду срећни, благословени ови празници. Сабирајте се око Светог олтара и око Светог престола, који ће вас укријепити, оснажити и дати вам правог пута и свјетлости да идете Божјим путем, да будете људи Божји, народ Светог Саве и Светог Оца нашег Василија Острошког, да будемо достојни својих светих предака и да радимо све да се међу нама зацари братска љубав и слога, а онај који то неће сам ће за то пред Богом, пред историјом и пред људима одговарати“, закључио је своје обраћање Преосвећени Епископ Јоаникије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe