Празнична вечерња служба на Жабљаку

У навечерје празника Преображења Господа и Спаса нашег Исуса Христа, у недјељу 18. августа 2019, у храму посвећеном овом великом Господњем празнику на Жабљаку, служено је свечано вечерње богослужење.

Празнична вечерња служба на Жабљаку

Празничну радост својим присуством и молитвеним учешћем увеличали су Њихова Преосвештенства надлежни Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије и Епископ рашко-призренски Г. Теодосије, који је поводом традиционалног Преображењског сабора на Жабљаку, стигао у нашу Епархију у пратњи са  свештенослужитељима, професорима и ђацима Призренске богословије.

Празничну вечерњу службу служио је о. Хризостом, игуман манастира Црна река из Епархије рашко-призренске. Петохљебницу је благословио Преосвећени владика Теодосије.

У молитвеном сабрању је учествовало монаштво из неколико манастира Епархије и вјерни народ Жабљака.

Архипастирским словом обратио се Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, поздрављајући ријечима срдачне добродошлице госте Преображењског сабора на Жабљаку, нарочито Епископа Теодосија, који је са братством Шибалић домаћин славе.

„Благодаримо нашем драгом Владици Теодосију, који нам је и раније долазио, а посебно нам је драго што је довео овдје професоре и ученике Призренске богословије, што је са њим дошао и игуман манастира Црна река, те што смо овако лијепо на Жабљаку, на високом Дурмитору започели прославу овог великог, свенародног, свехришћанског празника, који је празник Божје свјетлости, Божје милости, Божјег промишљања о свима нама“, казао је Владика.

На празник Преображења Христовог, додао је он, прослављамо Божанску свјетлост, која се јавила из Христовог лица и Христових хаљина, а то за нас хришћане, истакао је Преосвећени Епископ, значи да је наша вјера свијетла.

„Ако нам је вјера свијетла, онда треба да су нам и дјела свијетла, мисли, намјере и све што чинимо да чинимо у славу Божју, призивајући Божју свјетлост која нас кријепи, просвећује, очишћује и укрепљује на свако добро дјело“.

„Ваше Преосвештенство, Владико Теодосије, добро нам дошао! Добро дошао у свој стари завичај. Ми хришћани треба да памтимо, за нас су то важне ствари, мјесто одакле потичемо и одакле потичу наши преци. Ваши преци су одавде са Дурмитора, а у доба Карађорђевог устанка су прешли у ослобођену Србију. Хвала Богу, те се везе нијесу покидале и захваљујући Вашој љубави те ћемо везе да ојачамо и обновимо“, нагласио је Владика Јоаникије.

Он је свима пожелио срећан наступајући празник Преображења Христовог, да буде на здравље домаћинима славља, братству Шибалића, који су ове године са Владиком Теодосијем предузели велику обавезу са дочекају и угосте народ послије свете службе.
„Нека вас Бог награди за вашу љубав и доброту, нека Господ да снаге нашем драгом Владици Теодосију да на Косову и Метохији носи свој крст, као и до сада што га је јуначки, храбро, светосавски, светолазаревски носио. Нека га кријепе молитве Светог кнеза Лазара, Светог краља Стефана Дечанског“.

„Свето је наше Косово и сви ми, када долазимо у косовско-метохијске светиње, код наших Срба, код нашег страдајућег народа на Косову и Метохији, ми се њиховом вјером укрепљујемо и њиховим примјером храбримо“, поручио је Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe