Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

У десету недељу по Педесетници, 25. августа 2019, света Литургија служена је у манастиру Ђурђеви Ступови.

Литургија у манастиру Ђурђеви Ступови

Началствовао је архимандрит Серафим (Балтић), игуман манастира Нова Грачаница у Чикагу, а саслуживало је свештенство беранског намјесништва и монаштво Манастира.

Сабраном вјерном народу обратио се началствујући о. Серафим, говорећи о прочитаној јеванђелској причи, оном догађају када је отац довео болеснога сина да га Господ Исус исцијели, а из којег ученици Његови, раније, нијесу могли истјерати злог духа.

„Господ каже апостолима: Овај род се изгони само постом и молитвом. Ово увијек треба да имамо на уму. Спортиста или занатлија има своје знање и алат; а пост и молитва то је наш „тренинг“, наша припрема, наше знање и „алат“, то нам је оно прво и главно што имамо у борби са нечистим силама. Каже апостол Павле: Ми не војујемо против крви и меса, него против сила у поднебесју, дословно против демона. Ако неће нико од нас да буде толико просвијетљен, пун Божје силе и благодати да изгони демоне као што је Господ могао, као што су апостоли после тога могли, као што су многи светитељи Божји радили и раде до дан данас, да размислимо само, у нашем личном контексту, са каквим се силама супростављамо у нашем животу и да ли их изгонимо постом и молитвом“, рекао је архимандрит Серафим.

Поучавао је да ако немамо пост и молитву као знање, као способност да напредујемо у духовном подвигу, онда ћемо једну страст, једног демона замијенити другим.

„Молитва да нам буде оно што свакодневно користимо, чему прибјегавамо, јер ријечи молитве су написали много светији и мудрији људи него ми. Кад се нађемо у ситуацији да одлучимо да изагнамо неког малог „врага“  из свог живота, помоћи ће пуно молитва и пост. Како Господ рече да буде вјера као горушичино зрно па ће нарасти као дрво, па ћемо помицати планине, а, прије тога, да кренемо од вјере да можемо да истјерамо из свог живота те ђаволе што сметају нама и нашим односима са ближњима и нашем односу са самим Богом, да барем те мале „лисице“ истјерамо из свог живота са Божјом помоћу. Причешће коме приступамо даће нам силу, разум и расуђење да знамо који су то мали врагови што нам сметају и са којима бисмо могли, већ, данас да се обрачунамо“, бесједио је игуман новограчанички о. Серафим.

Светој Тајни Причешћа приступио је народ у великом броју.     

 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe