Литургија у цркви Светих Апостола Петра и Павла

„Kако каже славни пророк са Ловћена ”сан, дангуба и љеноћа, најслађа су људима воћа”. Немојмо да дозволимо, поготово у ово вријеме поста да имамо било шта од овога, него, бар, да се трудимо, све наше мане, лоше навике да смањимо.

Литургија у цркви Светих Апостола Петра и Павла

У цркви Светих Апостола Петра и Павла у десету недељу по Духовима, 25. августа 2019, Литургију је служио јереј Милосав Јовановић.
Бесједећи током Литургије о. Милослав је подсјетио да, сваке недјеље, у цркви, кроз Литургију савршавамо свето дјело кроз наша сабрања и молитве, да би нас Господ својом милошћу посјетио, спасио грешне и пале и дао нам живот вјечни.

“Kао што каже данашње Јеванђеље, Господ не гледа ко је ко, какав је ко, већ помаже свима једнако. Тако и овом човјеку, који са мало вјере приступа Господу, чији син бјеше болестан, падавичар. А знамо да је, како каже Свети Василије Велики, свака болест и свака немоћ последица гријеха, да ли гријеха родитеља, предака или да би се име Господње прославило, ми не знамо али Бог зна. Али, видимо са каквом намјером приступа овај човјек. Можемо рећи као већина нас, прилази Господу и каже: “Господе, ево, Твоји ученици не могаше исцијелити мога сина, Ти ми помози”. А ученици Његови кажу: Господе, зашто ми то не могасмо учинити? А Он им одговара: Због невјеровања вашега.

Због невјеровања, прво оног родитеља оца, који није вјеровао да ученици могу исцијелити. Господ даље каже: Ако имате вјере као зрно горушичино, ви ћете заиста моћи и горе премјештати. Ето како Господ разобличава наше срце и говори да наша вјера није чак ни толика, али је на нама да се трудимо да то испунимо, као што су наши преци испунили и наши Свеци, који су чинили чуда и који ће чинити чуда и онда када наша вјера ослаби. Даље каже Господ: Ево исцјељујем болесног сина, али и предсказује своје страдање и смрт говорећи:

“Син Човјечији биће предан у руке људске и разапеће га и убити, али ће у трећи дан васкрснути”. Ето опет пројава слабе вјере, Господ лијечи, васкрсава, а човјек га и даље разапиње. Добро би било да се замислимо и поставимо међу те људе, и запитамо се како би смо ми реаговали да је Господ данас са нама у тијелу, да васкрсава међу нама, да ли би га и ми данас разапињали. То је прво и основно питање, а ми и даље својим недјелима, ружним стварима, љеношћу разапињемо Господа сваки дан. Али, ипак, Господ нам је оставио покајање, да се кајемо због тога и исправљамо. Kако каже славни пророк са Ловћена ”Сан, дангуба и љеноћа, најслађа су људима воћа”. Немојмо да дозволимо, поготово у ово вријеме поста, да имамо било шта од овога, него да се трудимо да све наше мане, лоше навике смањимо. Господ даље каже: “Овај род зли се изгони се само постом и молитвом. Значи, не може никако другачије осим постом, молитвом и љубављу према ближњему и према Господу”, бесједио је о. Милослав.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe