Празнично бденије у Ђурђевим Ступовима

Уочи празника Свете Марије Магдалине – Благе Марије, славе Епархије будимљанско-никшићке, празнично бденије служено је, у суботу 3. августа 2019, у катедралном манастиру наше Епархије, Ђурђевим Ступовима.

Празнично бденије у манастиру Ђурђеви Ступови

Началствовао је Преосвећени Епископ Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва и молитвено учешће вјерног народа. Честитајући сабранима наступајући празник, Владика је истакао да је Света равноапостолна Марија Магдалина истинити и најпоузданији свједок Васкрсења Христовог.

„Она је видјела Христа Господа на крсту, ужас страдања Његових и смрти, присуствовала Његовој сахрани. Када је дошла у трећи дан са осталим женама мироносицама, угледала је празан гроб, ужаснула се и јавила апостолима да је Господ украден, као људско биће са слабостима подлегла је сумњи“.

„Њој се јавља Господ и сав онај ужас, који је раније доживјела претвара се у радост. Радост је до те мјере преплавила њену душу и Дух Свети је укријепио и прожео њено срце, њену мисао да је она после, као и апостоли, проповједала васкрсење Христово. Испуњена правом, истинитом вјером изашла је чак и пред безбожног римског цара са црвеним јајетом и почела разговор са Христос Васкрсе!“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Поручио је да је у тој ријечи наша вјера, сила Божје истине, Божје љубави.

Празник Свете Марије Магдалине је слава обновљене Епископије будимљанско-никшићке, која је много страдала у својој историји.
„Оно што је у малом временском раздобљу доживјела Света Марија Магдалина, гледајући страдање Христово, ова Епископија је, дуго времена, била на крсту и данас је, на неки начин, али је обновљена, њено васкрсење је у нашој духовној обнови“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.  

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe