О. Стефан Миловановић: Вјера жене Хананејке је путоказ како да се спасимо и истрајемо у вјери

У 36. Недјељу по Духовима, 11. фебруара 2024. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Пренос моштију Светог Игњатија Богоносца, молитвено је било у острошкој светињи.

О. Стефан Миловановић: Вјера жене Хананејке је путоказ како да се спасимо и истрајемо у вјери

Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је острошки сабрат јеромонах Николај, а саслуживали су му игуман острошки архимандрит Сергије, јереј Стефан Миловановић, берански парох и јерођакон Зосима.

Богоугодним појањем одговарала су острошка братија, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

Сабранима је, послије читања Светог Јеванђеља о исцјељењу кћери жене Хананејке, бесједио о. Стефан.

– Ако имамо јаку вјеру, браћо и сестре, ако имамо чисто срце из којег та вјера излази, и ако имамо дјела која се заснивају на жртвеној љубави да више нисам ја и не постојим ја, него живи Христос у мени, онда имамо вјеру жене Хананејке. Када приступамо Господу, када приступамо кивоту светитеља, када приступамо својој славској икони, увијек са неком молитвом за спасење своје, своје дјеце, свог порода, пријатеља, а неријетко и са молитвом за материјално добро, Господ чека да види колико смо ми упорни у томе заиста. Господ тестира нашу вјеру, наше смирење, нашу љубав, наше стрпљење и чека да види колико заиста желимо да се одрекнемо себе, да се одрекнемо своје сујете и гордости и да истрајемо на том путу спасења. Зато је тај пут узак, трновити пут, зато Господ каже да је много званих, али је мало изабраних – рекао је о. Стефан.

Бесједећи, он је казао да када кренемо за Господом на том путу наилазимо на препреке, одбацивања, поруге и понижења.

– Не смије да постоји ништа што ће да нас поколеба на том путу. У тој својој намјери за спасење, ми треба да будемо истрајни и да нам вјера жене Хананејке буде ослонац, и да нам буде путоказ како да се спасимо и како да истрајемо у тој вјери – истакао је о. Стефан.

Извор: Манастир Острог

Бесједа Јереја Стефана Миловановића

Све фотографије

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe