Слава никшићке Саборне цркве

12. Мај 2017.

Празник Светог Василија Острошког свечано и молитвено је прослављен у Саборном храму, посвећеном овом великом угоднику и чудотворцу Божјем, у Никшићу.

Слава никшићке Саборне цркве

Свету Литургију на дан празника, у петак 12. маја 2017, служило је бројно свештенствои монаштво Митрополије црногорско-приморске и Епархија будимљанско-никшићке и захумско-херцеговачке и приморске.

Слава никшићке Саборне цркве

У литургијском сабрању, поводом празника Светог Оца нашег Василија Острошког, који је небески заштитник Никшића и овог светог храма у коме се чува Светитељев јастук, молитвено је учествовао велики број вјерног народа.

Слава никшићке Саборне цркве

Током празничног богослужењаосвештан је и преломљен славски колач и колачи данашњих свечара. Храмовну славу и велики празник, свештенству Саборног храма и вјерном народу Никшића, пастирском бесједом честитао је протојереј Никола Тодоровић, парох херцегновски.

Слава никшићке Саборне цркве

"Сабрали смо се, драга браћо и сестре, у овом светом храму на овај велики дан да прославимо Христово васкрсење и великог угодника Божјег, заштитника овог града и овог Саборног храма, Василија Острошког Чудотворца. Оно што је важно да схватимо да је једна од значајних карактеристика наше Цркве саборност. Она је, прије свега, једна,саборна и апостолска и то је, управо, Дух Васкрслог Христа, то је дух Светог Василија Острошког, онога који нас сабира у име Христа, Кога је прославио и животом својим посвједочио“.

Слава никшићке Саборне цркве

"Зато ми волимо и поштујемо Василија Светог Острошког Чудотворца, заштитника сваке богочежњиве душе хришћанске, прије свега, српске од старе Херцеговине до Аустралије, Америке, Канаде, широм васељене. Данас људи прослављају Светог Василија Острошког у тој једној саборној и апостолској Цркви."

Слава никшићке Саборне цркве

"Желим вам свима срећан и благословен данашњи дан, срећну и благословену славу! Да се молимо Богу Који има власт и силу да исцјељује и васкрсава, Кога је славио и својим животом посвједочио Василије Свети Острошки Чудотворац, један од значајнијих светитеља у оној ниски сјајних бисера српског рода“, казао је свештеник Никола Тодоровић.

Слава никшићке Саборне цркве
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me