Ђурђевданска смотра народних пјесама и игара

10. Мај 2017.

У Беранама је 6. и 7. маја 2017. одржан трећи Међународни фестивал фолклора „Васојевићки сједник“.

Ђурђевданска смотра народних пјесама и игара

Фестивал је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија организован у оквиру Ђурђевданских свечаности.
Првог дана, 6. маја, на празник Светог Георгија, на Градском тргу су приказане народне игре учесника фестивала, а сјутрадан је у Центру за културу одржано пјевачко вече. Беранској публици представили су се: ансамбл „Македонија“ из Скопља, Ансамбл „Венац“ из Грачанице на Косову и Метохији, Српски културни центар „Вук С. Караџић“ из Бачке Тополе, те културно-умјетничка друштва „Геџа“ из Младеновца, „Младост“ из Београда, „Лим“ и Етно група „Светог Евстатија“ из Берана.

Ђурђевданска смотра народних пјесама и игара

Учесници су,прије почетка фестивала, обучени у народним ношњама, учествовали у Ђурђевданској свечаној свенародној литији, којом је прослављен празник Светог великомученика Георгија, Небеског покровитеља Берана и његових житеља и храмовна слава древне немањићке задужбине манастира Ђурђеви Ступови.

Ђурђевданска смотра народних пјесама и игара

„Ове године је било око 250 учесника из 7 ансамбала и културно-умјетничких друштава из Македоније, Србије и Црне Горе. Фестивал је ревијалног, а не такмичарског каракрета, јер суштина фолклора је у дружењу, упознавању традиције, обичаја“, рекао нам јеМилисав Тмушић, умјетнички руководилац КУД „Лим“ Беране, које је и организатор манифестације, издвајајући као веома запажен наступансамбла „Македонија“ из Скопља, а са задовољством помиње и гостовање ансамбла „Венац“ из Грачанице, те појање етно-групе „Светог Евстатија“ из Берана.

Ђурђевданска смотра народних пјесама и игара

Он је додао да иако фестивал организују ослањајући се на сопствене могућности и умијеће, овогодишња смотра народних пјесама и игара „Васојевићки сједник“ подигнута је на веома висок ниво. Надају се да ће Општина Беране убудуће препознати њихов напор да ова културна манифестација, посвећена очувању националног бића, народних обичаја, пјесме и игара, као јединствена на територији Васојевића, постане што масовнија и садржајнија по којој ће се препознавати град Беране.

Ђурђевданска смотра народних пјесама и игара

„Ово је наш поклон граду за славу манастира Ђурђеви Ступови, јер циљ рада КУД „Лим“ из Берана јесте промовисање нашег града, Васојевића, који су кроз историју ратовали и чували своју вјеру, традицију, обичаје“, напомиње хаџи Милисав Тмушић, умјетнички руководилац КУД „Лим“.

Ђурђевданска смотра народних пјесама и игара
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me