Конференција за новинаре поводом „Дана Светог Василија Острошког“

6. Мај 2017.

У Никшићу је, у петак 5. маја 2017, у Духовном центру Преподобног Исаије од Оногошта, одржана конференција за новинаре поводом предстојеће културно-духовне манифестације „Дани Светог Василија Острошког“, која ће се у овом граду одвијати од 7. до 12. маја.

Конференција за новинаре поводом „Дана Светог Василија Острошког“

О манифестацији „Дани Светог Василија Острошког“, која се ове године одржава 18 пут, говорио је Ратко Кривокапић предсједник Црквене општине Никшић. Он је подсјетио да је литија са Светитељевим моштима кроз Никшић прошла 1996. када је и утемељена светковина у част Светог Оца нашег Василија, која је у међувремену прерасла у културно-духовну манифестацију богатог и садржајног програма.

„Дани Светог Василија одржавају се као наставак највећег хришћанског празника Васкрсења Христовог, празника побједе живота над смрћу, свјетлости над тамом, вјечности над пролазношћу. Дан Светог Светог Василија у Никшићу је најмасовнији празник, јер Свети Василије је духовни покровитељ, заштитник овог града, слава града, наш светионик, стуб и тврђава вјере у овим тешким временима када је велико посрнуће духовних, моралних, материјалних и других вриједности у свијету. Свети Василије је ту да нам покаже којим путем да идемо“, казао је Кривокапић, напомињући да је прошле године, уочи ове манифестације, покренута инцијатива да се празник Светог Василија прославља као слава града, али тога се, према његовим ријечима, још увијек нијесмо удостојили.

Конференција за новинаре поводом „Дана Светог Василија Острошког“

„Не понашамо се како доликује по заповјестимаБожјим, првенствено оним првим двијема заповјестима да љубимо Господа свим срцем својим и да љубимо ближње своје као самог себе. Треба нам, како и Господ говори, љубав, слога, разумијевање, праштање. Нажалост, код нас и даље постоје подјеле које се продубљују, али, даће Бог, и ми се молимо Васкрслом Господу Исусу Христу да се, преко Његовог угодника Светог Василија Острошког, сви они који су скренули и заблудјели врате на прави пут Божји“, поручио је Кривокапић.

Опојединостимаовогодишњих „Дана Светог Василија Острошког“, које традиционално организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Никшић,представнике медија упознао је ђакон др Никола Маројевић.

Програмпочиње у недјељу 7. маја, предавањем на тему „Идентитет у кризи?“ проф. др Богољуба Шијаковића. Промоција књиге „Суђење Митрополиту Арсенију Брадваревићу“ проф. др Александра Стаматовића предвиђена је за понедјељак 8. маја. Сјутрадан, 9. маја одржаће се промоција часописа „Свевиђе“, гласила Епархије будимљанско-никшићке, док ће 10. маја бити представљена књига прича за дјецу о Светом Василију Острошком„Од пастира до Светитеља“, аутора Весне Тодоровић.

Конференција за новинаре поводом „Дана Светог Василија Острошког“

„Уочи славе Саборног храма, 11. маја служиће се празнично бденије када ће бити нарочито свечано. Посебну радост представља долазак руских архијереја Митрополита ташкентског и узбекистанског Г. Викентија и Епископа кронштатског Г. Назарија, игумана Александро-невске лавре,који ће бити гости Епархије будимљанско-никшићке и Црквене општине Никшић. Исте вечери биће уприличена изложба слика „300 година Александро-невске лавре“, чији је аутор Миша Бранковић“, навео је ђакон Маројевић.

Вишедневна културно-духовна манифестација у славу и част Светог Василија Острошког, заштитника града Никшића, коме је и посвећен никшићки Саборни храм, свој врхунац и испуњење доживјеће на сам дан празника 12. маја када ће у 9 часова бити служена Света Архијерејска Литургија, док ћеса почетком у 18 часова кроз Никшић проћи и традиционална празнична свенародна литија у којој сваке године учествује на десетине хиљада људи.

На културни и духовни контекст у којем се одржава манифестација „Дани Светог Василија Острошког“ осврнуо се књижевник Милутин Мићовић.

Конференција за новинаре поводом „Дана Светог Василија Острошког“

„Култура у Црној Гори је непотребна и сведена је на симулацију, начовјекову потребу да тобоже учествује у нечему, јер је системсамлио у народу сваку потребу за аутентичном културом, могло би се рећи и за духом. Ако се још нешто истински дешава у Црној Гори, оно је, доиста, невидљиво и у том смислу мисија Светог Василија је, сигурно, увијек актуелна, јер је нико својим очима не види, можда интуицијом слути и она има тако велику публику“.

„Човјек се, и народ, хвата за чуда кад сасвим изгуби осјећање и моћ у реалном свијету и животу. Можда је то кључно, најбитније стање да смо сасвим изгубили реалну, духовну, културну моћ у овој нашој Црној Гори, јер Црној Гори то је апсолутно непотребно. По инерцији се још дешавају културне приредбе. Гдје су људи, има ли људи у Црној Гори, то би морали питати Светог Василија и сличне“, рекао је Мићовић, изразивши наду да су програми, попут „Дана Светог Василија Острошког“, сачували духовну димензију и да ће сенаставитипрема приликама у Црној Гори.

Цјелокупан програм овогодишњих „Дана Светог Василија Острошког“ одвијаће се у Црквено-народном дому са почетком у 20 часова, осим најављене промоције часописа „Свевиђе“, која ће се одржати у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства у Никшићу.

Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me