Пливања за богојављенски Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

Празник Богојављења у Епархији будимљанско-никшићкој биће прослављен молитвено, свечано и свенародно - светим Литургијама и пливањем за Часни крст, које се, традиционално, организује у Беранама, Бијелом Пољу, Плаву, а ове године, надметање ће, први пут, бити одржано и у Никшићу и Андријевици.

Пливања за богојављенски Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

На Богојављење, у суботу 19. јануара 2019, у катедралном манастиру Епархије, Ђурђевим Ступовима, Литургија ће се служити са почетком у 9 часова. Потом, у 12 часова, испод градског моста у Беранама, слиједи освећење ријеке Лим и Богојављенско пливање за Часни крст.

У Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу и Светог Николе на Никољцу, света Литургија биће служена у 8 часова. Свештенство ће, у 10 часова, у Сињавцу, обавити водоосвећење Лима, а у 10 часова и 30 минута, за носиоца богојављенског крста надметаће се најодважнији Бјелопољци. Послије пливања за Часни крст слиједи, традиционална, богојављенска регата од Сињавца до манастира Куманице у Епархији милешевској.

Велики празник наше Цркве, када је крштен Господ Исус Христос – Богојављење, биће прослављен и у Плаву. Света Литургија, у манастиру Свете Тројице, у Брезојевици код Плава, служиће се у 9 часова. По одслуженој светој служби Божјој, услиједиће традиционално пливање за Часни крст у водама освећеног Лима.

Црквена Општина Никшић, први пут, ове године, организује пливање за Богојављенски крст на ријеци Зети - Манитовцу у 12 часова. Прије тога, свештенство никшићког намјесништва служиће свету Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу у 9 часова и велико освећење воде.

Богојављенска прослава биће организована и у Андријевици. Протојереј-ставрофор Боро Врховац служиће свету Литургију и велико водоосвећење у храму на Књажевцу у 9 часова. По одслуженој Литургији обавиће се освећење воде Лима и пливање за Часни крст.

Бог се јави! Ваистину се јави!

Video kanal Eparhije  Radio Svetigora  Sveviđe

Srpska pravoslavna crkva