Владике Димитрије и Теодосије служили литургију у Пећкој патријаршији – Граду Требињу указана част да буде домаћин славе

Владике захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и рашко-призренски Теодосије, игуманија Пећке патријаршије мати Харитина и градоначелник Требиња Мирко Ћурић преломили су славски колач поводом ктиторске славе ове светиње – Светог Арсенија Сремца.

Владике Димитрије и Теодосије служили литургију у Пећкој патријаршији – Граду Требињу указана част да буде домаћин славе

Претходно су владика Димитрије и Теодосије служиле Свету архијерејску литургију, којој је присуствовао велики број вјерника, међу којима и бројни Требињци, јер је нашем граду указана посебна част да буде домаћин ктиторске славе Пећке патријаршије.

Владика Теодосије је подсјетио на важне чињенице о Светом Арсенију Сремцу, наводећи да је он насљедник архиепископског трона Светог Саве.

“Свети Арсеније је из Жичe пренио сједиште патријаршије у Пећ, гдје је саградио цркву посвећену Светим апостолима, данас Вазнесењу Господњем”, рекао је владика Теодосије, наводећи да се његове мошти данас налазе у манастиру Ждребаоник у Црној Гори.

Владика се захвалио кумовима славе – Граду Требињу, градоначелнику Ћурићу и свим Требињцима.

Градоначелник Ћурић је истакао да осјећа посебну радост што је Требиње домаћин ктиторске славе највеће српске светиње.

“У самом срцу Метохије заједно са нашим народом прослављано празник посвећен једном од српских архиепископа. Посебна је част што је домаћин славе наш град и што је литургију присуствовао велики број Требињаца”, навео је Ћурић.

Он је казао да је свакодневни живот српског народа на Косову и Метохији веома тежак, изложен бројним изазовима, али да су наши сународници одлучни да остану у светој српској земљи.

“Када видите како живе и шта све преживљавају, то је одлука вриједна дивљења. Они најбоље знају како је бити Србин. Њихова највећа срећа је што наша света црква дијели исти судбину и само заједно могу да одговоре свим потешкоћама са којима се суочавају. Црква је увијек била ослонац народу, тако је и данас и зато је важно да помогнемо и радимо оно што је до нас као појединаца”, поручио је Ћурић.

Ћурић је крсни колач предао градоначелнику Бијељине Љубиши Петровићу, чији ће град бити домаћин криторске славе 2024. године.

У име Града и Епaрхије ЗХиП, Ћурић је мати Харитини уручио икону праведне Ане, мајке Светог Василија Острошког, рад монахиња Петропавловог манастира код Требиња.

Делегација града и бројни Требињци у Пећ су стикли у четвртак вече, гдје су присуствовали бденију у Пећкој патријаршији.

 

 

Извор: Епархија захумскохерцеговачка и приморска / требиње.рс.ба

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe