Свечани дочек деснице Светог Спиридона Чудотворца у Никшићу

Мошти васељенског Светитеља Светог Спиродона Чудотворца, које су, поводом обиљежавања 10 година од освећења Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, донијете на освећење и благослов вјерном народу у Црној Гори, вечерас су стигле у Никшић.

Свечани дочек деснице Светог Спиридона Чудотворца у Никшићу

Десну руку Светог Спиридона Тримитунског Чудотворца, на благослов народу и граду Никшићу, донијели су архимандрит Христодулос и архимандрит Јустинос, сарадници Његовог Вископреосвештенства Митрополита Крфа, Паксона и Диапонтијских острва Г. Нектарија, а свечано је дочекана, на празник Светог свештеномученика Кипријана, у недјељу 15. октобра 2023. године у 18 часова, у Саборном храму Светог Василија Острошког. Мошти је дочекао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије са бројним свештенством, монаштвом и вјерним народом, који се сабрао да се поклони и цјелива мошти Светог Спиридона, који је веома поштован и у Црној Гори.  

Сабране је благословио Преосвећени Епископ Методије наводећи да је велика радост данас у Црној Гори, гдје се у Подгорици прославља десет година од освећења Саборног храма Христовог Васкрсења, који је, по Владикиним ријечима, један од знакова духовне обнове народа на овом простору. 

„Већ десет година од освећења Саборног храма гдје цјелокупна Црна Гора и цијела Српска Црква, православна и васељенска, слави тај дивни догађај поводом којег смо се и окупили данас у Подгорици, а и тај дивни догађај да нас походи Свети Спиридон Тримитунски Чудотворац, велики Светитељ IV вијека, златног вијека хришћанства, тог преломног периода од престанка гоњења Цркве хришћанске и доласка слободе са царом Константином и Миланским едиктом, па онда и са I Васељенским сабором 325. године, све је то вријеме Светог Спиридона Чудотворца Тримитунског када су искушења, муке и невоље спољашње, које је Црква имала престале, али кренуле оне најопасније и најподмуклије, перфидне, унутрашње диобе, искушења која су у том периоду кренула, почевши од јереси Аријеве због које се тај Први Васељенски сабор, који је сазвао цар Константин са већином архијереја, окупљених на том Сабору међу којима је био и Свети Спиридон, који нас овдје у Никшићу данас, после Подгорице, походи његова десница да благосиља овај народ и цијелу Црну Гору“, казао је Владика.

На исти начин, додао је он, све ове године и деценије, десница рука Светог Јована Крститеља благосиља из Цетињског манастира Црну Гору, цијелу Српску Цркву и васељенску Цркву и сав народ Божји.

Свечани дочек деснице Светог Спиридона Чудотворца у Никшићу

„Свети Спиридон, кад му се пјева тропар, исто као и Светом Николају Мирликијском Чудотворцу с којим је друговао и заједно на Сабору био; свако се на свој начин од Светих Отаца Цркве трудио и борио да се очува истина и догмати Цркве Божје. Убјеђивали су Арија, па га је Свети Николај, као што је познато, ошамарио кад више није могао да га убиједи, докаже и да га ућутка ту његову хулу коју је имао на Сина Божјег. Свети Спиродон, каже предање и његово житије, да је на Сабору, доказујући да може бити Бог у три лица, узео циглу у руку, па кад је подигао онда је Господ преко њега учинио чудо пред цијелим Сабором, гдје је из те цигле синула свјетлост, истекла вода и остао земљани прах у његовој руци. Он је рекао: Као што је овој једној цигли ово троје било у њој, тако је исто у једном Богу три лица Отац, Син и Дух Свети. Још кажу да су непријатељи његови, кад су чули да иде на Сабор, а он је, већ, освједочени Чудотворац био, и омиљен међу народом на острву Кипру, гдје је у једном малом граду живио и столовао, ту био изабран за Епископа, па кад је кренуо на Сабор кажу да је на конаку, гдје је стао да преноћи, запрегу коју је оставио са два коња да га чекају док одмори, да су ови јеретици искористили прилику и убили му оба коња, одсјекавши им главе. Један коњ је био црн, други бијели“.

„Кад је Свети Спиридон дошао и видио шта су му урадили, он је оживио оба коња, немарно, црну главу прислонивши на бијелог коња, а бијелу на црног и тако их је оживио и тако дошао, по предању, на Сабор да би чудо било још веће. Господ као ријетко преко ког светитеља, тако је преко њега, у његово вријеме чинио чудеса гдје је оживљавао људе, дјецу уцвијељених родитеља, мајка кад је чедо оживио, које је умрло већ било, неколико дана, кад је видјела да је то чедо оживјело у том шоку и тој изненадној срећи, јер није вјеровала да се то може десити, и она умрла па је онда и њу Свети Спиридон оживио, значи, толика чудеса чинећи. Ово вам све говорим да бисмо макар мало схватили ко је овдје, међу нас дошао, у храм Светог Василија Чудотворца Острошког“, бесједио је Његово Преосвештенство. 

По Владикиним ријечима и Свети Василије је, као и Свети Спиридон, велики Светитељ.

Свечани дочек деснице Светог Спиридона Чудотворца у Никшићу

„Стигли су заједно међу нас да све нас, који се око њих сабирамо и Богу молимо, молећи за укрепљење и утврђење вјере наше, и оснажење, за заједништво и љубав да завлада на овим просторима и међу нама, да знамо и будемо свјесни ко је вечерас међу нас овдје дошао да нас благослови десницом, руком својом, управо оном у којој је држао ту циглу из које је изашла свјетлост, вода и земљани прах, том десницом, којом је сва чудеса, која је Бог преко њега чинио, управо, чинио. Њу цјеливамо, њој се клањамо, преко ње клањајући се Христу Богу нашем“.

„Када су пожељели византијски цареви да такав Светитељ борави у њиховој близини, пренијели су га у Цариград, у Аја Софију, а када је и Цариград пао под окупацију иновјераца и отоманску империју онда је вјерни народ њега пренио на острво Крф гдје се и данас налазе његове чудотворне, нетљене и цјелебне мошти. Он је и оних тешких и страшних страдалних година, када је наш народ цјелокупан избјегао заједно са краљем Александром и старим краљем Петром, на острво Крф, кад смо умирали масовно од болести, исцрпљености, изгладњелости, и тада је миловао, благосиљао народ наш многострадални српски. Стигао је, ево, и у Црну Гору. Не знам да ли је у историји икад био овдје присутан, мислим да није, а тим прије, ово је велики тренутак и благослов за ову земљу и за нас као народ, и за овај град“.

Свечани дочек деснице Светог Спиридона Чудотворца у Никшићу

„Нека нас Свети Спиридон загрли, благослови и помилује десницом руком својом којом је међу нас стигао и да све ваше благословене, добре, лијепе и богоугодне жеље испуни, исцијели, ојача и учврсти све ваше домашње, све људе овог простора црногорског и све људе на овом свијету, да донесе мир и благослов и спокојство“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.  

Одслужена је вечерња служба, а након ње је одслужен акатист Светом Спиридону који је читао Преосвећени владика Методије. 

Мошти Светог Спиридона биће у никшићком Саборном храму до сјутра ујутро, када ће кренути за Херцег Нови. Десница Светог Спиридона походиће и Котор, Бар. 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe