Протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић: Књига нас васпитава

Протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки, посетио је у понедељак 23. октобра 2023. године Радио "Слово љубве", Архиепископије београдско-карловачке, и гостовао у емисији "Реч пастира".

Протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић

У уводном делу разговора архијерејски намесник никшићки учинио је осврт на јеванђелско зачало које се са храмовних амвона произноси у двадесету недељу по празнику свете Педесетнице, и између осталог, рекао: - Христос видевши бол једне мајке, а заправо Христос осећа потребу свакога човека, и чини чудо које је пројављено васкрсењем сина наинске удовице. Христос чини чудо, Он васкрсава сина наинске удовице иако она није то тражила. Христос искрено прилази и искрено одговара на бол. Христова реч је учинила чудо, зато као васкрситељ Он разговара са сином наинске удовице потврђујући његову целовитост и животност, а уједно поново указујући на животност својих речи.

Прота Слободан је посебну пажњу посветио теми Спаситељевог човекољубља и указао да Христос увек одговара на бол човека, јер Он увек вида наше ране, а Христово присуство исцељује бол, болести и све животне муке и патње. Парох никшићки је са жаљењем констатовао да живимо у времену великог страха, бола и страдања, и поучио да љубав изгони страх и да једино наше заједништво са Христом и у Христу, за нас јесте спасоносно и собом доноси утеху.

- Недостатак радости код људи је велики проблем. На Светој Гори је дивна пракса да се на све одговара речима: "Нека је благословено". Следујући тој пракси и ми на све у животу требамо одговорити истим речима, то нас преображава, а у том Христовом преображају је све. Живимо у култури страха и потрошње, али ми смо све празнији, зато је важно да све освећујемо, и простор и време, али и наше међусобне односе, указао је прота Слободан Јокић. 

Будући да се налазимо у данима трајања 66. међународног београдског сајма књига, протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић је говорио и о значају књиге и писане речи, указујући да је књига опстајала и увек ће опстати. 

- Црква је увек знала колико је књига важна и да је она увек потребна човеку. Живимо у времену нечитања и многе су књиге остале непрочитане. Сајам књига је животан и подстиче човека на читање и носи собом поруку да је књига саставни део човековог живота. Књига нас васпитава, она нас храни и обогаћује, поучио је гост емисије "Реч пастира".

Као главни и одговорни уредник издавачке установе Епархије будимљанско-никшићке "Свевиђе", протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић говорио је за Радио "Слово љубве" о новим издањима која су светлост нада угледала, управо, у сусрет сајму књига, на којем по први пут издавачка установа Епархије будимљанско-никшићке има самостални штанд у Хали 4. Прота Слободан је рекао да се "Свевиђе" ове године публици представља са пет нових наслова: "Беседе из катихизиса" Светог Јована Кронштатског; "Писма Шмеман - Флоровски"; Зборник "Православље и руска књижевност"; као и књиге "Живети са Јеванђељем", Шмеман; и "Молитве у савременом добу", Антоније Блум.

* * *

Подсећамо, да ће књига "Беседе из катихизиса" Светог праведног Јована Кронштатског у преводу на српски језик, бити представљена у уторак 24. октобра 2023. године, са почетком у 18 часова, у свечаној дворани парохијског дома београдског Световазнесенског храма, а да ће дан касније, у среду 25. октобра 2023. године са почетком у 18 часова, у крипти заветног спомен-храма Светог Саве на Врачару, бити одражана промоција књиге ”Писма Шмеман - Флоровски 1947-1955”.

 

Извор: Редакција портала "Ризница"

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe