Обиљежена слава 63. падобранске бригаде ВРС

На празник Покрова Пресвете Богородице, у суботу 14. октобра 2023. године, поводом крсне славе 63. падобранске бригаде Војске Србије, Преосвећена Господа Епископи пакрачко-славонски Јован и будимљанско-никшићки Методије, служили су Свету Архијерејску Литургију у касарни „Аеродром“ у Нишу.

Обиљежена слава 63. падобранске бригаде ВРС

Ријечима литургијске проповједи сабранима се обратио Епископ Методије, осврнувши се на одломак прочитаног светог Јеванђеља, које говори о томе како је Господ ушао у неко село, у кућу, код жене по имену Марта, коју ту именује јеванђелист Лука.

„Господ сједе да одмори, а она се заузела, каже јеванђелист, да све учини како би Га дочекала и угостила како треба. Сестра њена коју имаше, Марија, сједе крај ногу Исусових да слуша бесједу Његову. У патријархалном јеврејском народу, ово су биле недопустиве ствари: прво, да Исус долази код неке жене у кућу, а друго, да тамо гдје је мјесто мушкарцима и ученицима Његовим, сједе и да слушају крај ногу Његових бесједу Његову и поуке, сјела је Марија, сестра Мартина. Све је то Исус допустио, да те људске прописе, на неки начин, стави на своје мјесто, а не као оне превасходне и најважније“, казао је Епископ Методије.

На крају Литургије, Преосвећени Епископи су освештали славске дарове и преломили славски колач.

Обиљежена слава 63. падобранске бригаде ВРС

Потом је освештана чесма, која се налази уз стазу изнад звоника, а којом падобранци пролазе када иду на скок. Подигнута је у знак сјећања на блаженопочившег Митрополита Амфилохија, који је 2002. године у овој јединици пресјекао први славски колач у војсци, после 1945. године. Пресјекао је колач падобранцима, обраћајући им се ријечима: ”Да вам небо увијек буде ведро. Земљом да ходите, Небом да живите. Небо да нам чувате и Небом да се чувате.” Блаженопочивши Митрополит је, том приликом, благословио останак тадашњег јеромонаха Јована (Ћулибрка), данас Епископа пакрачко-славонског, у јединици како би прошао основну падобранску обуку и постао дио овог елитног строја. Овим слиједом догађаја и благословом Митрополита Амфилохија српска војска, на челу са падобранцима, вратила се старим корјенима.

Чесму краси мозаик Покрова Пресвете Богородице, који су јединици даровали нишки умјетници Лазар Шошевић и Ана Миладиновић.

Иначе, јединица је формирана од добровољаца НОБ 14. октобра 1944. године у граду Бари, у Италији, на празник Покрова Пресвете Мајке Божје.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe