Редовна скупштина Удружења "Владика Сава Косановић“

27. Фебруар 2017.

У оквиру годишње свечаности и помена Митрополиту Сави Косановићу, које је организовало Удружење Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, у Никшићу је, у недјељу 26. фебруара 2017, одржана редовна годишња скупштина овог Удружења у просторијама Друштва руско-црногорског пријатељства.

Рад друге редовне скупштине и активности самог Удружења благословио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Редовна скупштина Удружења

„Наш завичај увијек нас привлачи, опомиње, даје нам снагу, али мало нас је више у завичају, међутим то нам не даје оправдање да га заборавимо. Најбоље ћемо његовати наш завичај и сјећање на њега ако се будемо сабирали у име Божје и у име братске љубави. То је оно што нас, увијек, обједињује и даје нам снагу“, рекао је Преосвећени Владика.

Удружење „Владика Сава Ксоановић“ треба да се шири и окупља Бањане и Рудињане ма гдје живјели. Ако има тенденцију да се шири и окупља оно ће доказати и посвједочити разлог свог постојања. У супротном, оцијенио јеВладика,уколико би се сужавало само на оне који живе у Никшићу, Бањане и Рудине, то би била негација идеје Удружења, идеје, коју је посвједочио својим животом и дјелом блаженопочивши Митрополит Сава Косановић.

Редовна скупштина Удружења

„Велика личност у којој се, на неки начин, сви можемо наћи, у којој сви имамо свијетли, блистави и незамјењиви примјер“, поручио је Владика Јоаникије.
Он је изразио задовољство што је Удружење већ показало своје резултате и дало плодове, издавањем два „монументална“ Љетописа Удружења из којих може много тога да се научи.

Велики квалитет рада овог Удружења јесу и црквено-народна сабрања, а посебан значај је ималонедавно освећење цркве на Вучјем долу. Овај догађај, који је од великог, не само локалног него и свесрпског значаја, на неки начин је,сматра Епископ Јоаникије, дјело људи из овог Удружења.

Редовна скупштина Удружења

„Показало се да имамо снагу уколико знамо да се објединимо, да се сложимо и да нас међусобна слога и љубав у име Божје загрије, онда можемо чудо чинити. Треба наћи основе на којима сви стојима и које нам дају снагу. Молитвама блаженопочившег Митрополита Саве Косановића, ради његових молитава и жртве, Господ излива благослов на све нас који се трудимо да учинимо колико можемо за свој завичај, као што је и он чинио, да порадимо на томе да се не заборавимо и да у овом нашем времену нађемо израз по којем ће нас препознати савременици и наше потомство“, закључио је Његово Преосвештенство.

Поздравном ријечју обратио се, потом, Бранислав Баћовић, предсједник Удружења. Скуп су поздравили и гости скупштине, међу којима Гојко Кнежевић, у име Завичајног удружења „Клуб Велика“, који је казао да су Бањани и Рудине вјековима, па и данас, периферија или крајина, али само географски.

Редовна скупштина Удружења

„Историјски, овај крај је једно од средишта цивилизације. Да за то немате друге трагове до Црвене стијене, Ријечана, манастира Косијерево и Вучјег дола, имате довољно и за цио континент, а не мало племе на овој посној земљи, баш као што сте знаменитих личности дали довољно и за неку вељу државу. Да немате никог другог до Митрополита Саву Косановића, па легендарне војводе, сердаре и без титула јунаке, учењаке и стручњаке у науци и култури – имате са ким пред свијет изаћи“, казао је Кнежевић.

Он је, овом приликом, захвалио Епископу Јоаникију за „немјерљиву помоћ у организацији седамдесетгодишњег помена жртвама у Велици и за све што чини на духовној обнови Велике“.

Редовна скупштина Удружења
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me