Сиропусна недјеља у Бијелом Пољу

1. Март 2017.

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу у недјељу Литургију је служио јереј Никола Скопљак.

Послије причешћа обраћајући се вјерном народу, о. Никола је подсјетио да су се претходне три седмице духовно и тјелесно припремали за припремали за почетак Великог Часног поста.

"Управо кроз приче у Недјељи Митара и Фарисеја, Недјељи блудног сина, Недјељи Страшног суда нам је показано како треба да се припремамо и спремимо за Велики Часни пост. Данашњим Јеванђељем о посту, данашњом светом Недјељом ми завршавамо ту духовну и тјелесну припрему и њу треба да спроведемо у дјело, и да то покажемо кроз дјела у ових четрдесет дана који нам следују. Мислим да је данашње Свето Јеванђеље било врло јасно и да је речено све што један Хришћанин треба да носи и да има на уму у овом Великом Часном посту. У Јеванђељу се каже "ако опростимо ближњем и брату свом сагрешења и Отац наш ће опростити сагрешења наша. Ако не опростимо ни Отац наш неће опростити сагрешења наша“. Јасна порука свима нама да прије него што уђемо у Часни пост – да опростимо једни другима, јер треба да се измиримо, да опростимо сагрешења ближњим који су нам из слабости, незнања или чак и са знања, погријешили према нама. Наша је дужност да им опростимо јер ће тек тада бити опроштена и наша сагрешења, јер нема човјека који гријеши. Нико од нас није савршенији један од другог, сви носимо своје слабости и мане."

Сиропусна недјеља у Бијелом Пољу

"Господ даље каже у јеванђелској причи "а када постиш немој да ти лице буде суморно као лицемјеру да би те други људи видјели да постиш, јер такви су примили плату своју“. Није циљ да би комшија, пријатељ и или неко у народу видио да постимо, јер, како каже Јеванђеље, онда си примио плату на земљи али онда нема оне плате веће, пред Оцем нашим Небеским, јер пост треба да има ону главну сврху и смисао - задобијање Царства небескога. У томе је суштина поста, да се трудимо да што боље напредујемо духовно, за будући живот и Царство које нас чека одласком са ове земље, а сваки пост губи смисао ако ми хоћемо да покажемо пред ближњим како постимо на води, како ништа нисмо јели данас, као што некада бруји прича о томе како смо постили када дођемо у храм. Господ Спаситељ наш каже да треба да постимо да "види Отац наш Небески у тајности да постимо и Он ће нам узвратити јавно за то“.

"Зато од сјутра, драга браћо и сестре, треба да се подижемо и уздижемо духовно, да не губимо вријеме. Немојмо да занемаримо пост, који је и сам Господ постио, проводећи без хране и пића 40 дана у пустињи. Наравно ми не морамо тако, али правило је да прву и задњу седмицу постимо на води, а ко може током Тримирја, у прва три дана поста, да не једе ништа, наравно уколико може да понесе тај Крст. Нека би нас Господ укријепио на том путу, а нама ријеч Јеванђеља била на корист душе и тијела за добијање Царства небескога пред лицем Божјим“, бесједио је о. Никола.

Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me