Илинданско саборно крштење на Црном језеру

4. Август 2017.

На празник Светог пророка Илијe, 2. августа 2017, у послијеподневним часовима, на Црном језеру код Жабљака обављено је саборно крштење, које традиционално организују Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Жабљак.

Илинданско саборно крштење на Црном језеру

Крштење је обавио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење свештенства Епархије: протојереја Миливоја Јововића, надлежног пароха, јереја Драженка Ристића и јеромонаха Арсенија Самарџића, игумана манастира Косијерево.

Илинданско саборно крштење на Црном језеру

Након што је над новокрштенима извршио Свету тајну миропомазања, ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, пожеливши срећно и благословено крштење.

Илинданско саборно крштење на Црном језеру

„Кроз Свету Тајну крштења ви сте данас новокрштени и постали сте чланови Цркве Божије. Наново рођени Духом Светим и водом, јер Дух Свети препорађа душу, обнавља је, очишћује од гријеха, од таме, прљавштине, обнавља цијело биће ова вода крштења и на такав начин постављени су темељи да живите новим животом. Свето крштење и Свето миропомазање даје се једном заувијек. Зато га називамо новим рођењем. Када се дијете роди оно прво удахне и тако почиње нови живот, а ви сте примили ову Свету Тајну помазања, сишао је Дух Свети који је, заправо, духовно дисање, који вам даје да духовно дишете и да душа живи новим животом, чиста и препорођена, оснажена силом Божије истине, силом Божије правде. Добили сте анђела чувара који ће вас руководити у вашем животу, упућивати увијек на добро, уклањати вас од зла, а ако кренете лошим путем анђео чувар ће вас опомињати да изаберете пут добра, али никад, ни Господ Бог, ни анђео чувар не повређује слободу човјекову, јер Господ хоће слободног човјека као свог саговорника, као свог брата, као онога кога је изабрао у љубави“, казао је Владика.

Илинданско саборно крштење на Црном језеру

Он је, поучавајући нове чланове Цркве Божје, поручио да они од тренутка крштења треба да живе новим животома, а ту новину да потврде добрим дјелима, добрим мислима, добрим намјерама.

Илинданско саборно крштење на Црном језеру

„Да се то добро умножава у вашем животу, у вашим породицама и у вашој будућности. Нека да Бог да све добро буде, а то ће тако и бити ако се будете оснаживали редовним одласком у цркву, јер када идете у цркву на свете службе, на свете Литургије, почнете да се храните Небеским хљебом, онда Бог даје снаге да све што добро у Бога желите и остварите. Срећно крштење, срећно кумство и Божји благослов нека вас прати у све дане вашег живота“, рекао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Илинданско саборно крштење на Црном језеру
Светигора

Вијести

Кроз културу и туризам до боље сарадње

Епархија будимљанско-никшићка

 | Манастир Ђурђеви Ступови, 84300 Беране, Црна Гора | тел/факс: +382 51 680 712 | info@eparhija.me