Помен за невино страдале у „Олуји“

Поводом обиљежавања двадесет друге годишњице од прогона и страдања српског народа на подручју Републике Српске Крајине и Републике Хрватске у злочиначкој војно-полицијској операцији „Олуја“, у цркви Светих апостола Петра и Павла у Никшићу, је 5. августа 2017. служен помен невино страдалим жртвама у овом егзодусу.

Помен је, након свете Литургије, служио протојереј-ставрофор Драган Крушић уз саслужење ђакона Константина Дојића и уз молитвено учешће вјерног народа.
Након помена жртвама „Олује“ пастирским словом обратио се о. Драган, који је казао да се на овај дан у молитвама сјећамо „наше браће пострадале у Книнској крајини од вјековних непријатеља православља и православних Срба“.

Помен за невино страдале у „Олуји“

„Сјећамо се, двадесет и двије године од њиховог страдања и погрома, тог страдалног и голготског пута који је морао да прође недужни српски народ, остављен на милост и немилост у Книнској крајини, на коју је сваки православни Србин Светосавац гледао као на светионик српства. Остављен је био да га прогоне Хрвати, наследници некадашње усташке идеологије“, рекао је свештеник Крушић, подсјећајући да је у тим страшним данима са вјековних огњишта протјерано од 200 до 250 хиљада православних Срба.

„То је, драга браћо и сестре, огроман егзодус једног народа. За четири дана, колико је трајала ова злокобна акција, убијено је, по званичним подацима, 1.196 људи, погинула су 742 војника, а 1.430 људи је рањено. На једној страни плач, ридање и јаук до небеса у читавој српској земљи, а на другој страни славе ту своју „побједу“. Такву војну акцију, која се не може сматратити ни војном, ни витешком они сматрају побједом и називају „Олујом“, нагласио је о. Драган.
За разлику од њих, српски народ је, по ријечима свештеника Крушића, увијек војевао витешки, на бојном пољу, бранећи Крст часни и слободу златну, бранећи своја вјековна огњишта, никога не нападајући, већ само штитећи свој народ и своје светиње.

„Такву страшну погибију српског народа проглашавају побједом и широм Хрватске организују се војне параде, велике свечаности на високом државном нивоу. То је, заправо, трагедија и зло којим је, нажалост, затрован тај народ, част поштеним људима и поштеним Хрватима. Нека их Бог просвијетли, нека им просвијетли ум у разум да схвате да зло добра донијети не може, да схвате шта су радили и да никада то не понове“.

Помен за невино страдале у „Олуји“

„Нека Бог свим жртвама овог ужасног езгодуса подари Царство небеско. Њихове душе сијају у Царству небеском пред Христом Господом, јер су то душе мученика, страдалника. Вјечан им помен и вјечно сјећање пре Христом Господом“, закључио је, на крају бесједе, протојереј-ставрофор Драган Крушић.

Radio Svetigora  Srpska pravoslavna crkva  svevidjebaner.png