Традиционална изложба васкршњих јаја

У Духовном центру Преподобног Исаије од Оногошта у Никшићу, на Васкршњи уторак, 18. априла 2017, отворена је традиционална изложба васкршњих јаја. Изложба је продајног карактера, а приход сакупљен, овом приликом, намијењен је лијечењу седмогодишње дјевојчице из Никшића.

Традиционална изложба васкршњих јаја

Бројну публику и ауторе, чији радови чине поставку изложбе, поздравио је јереј Остоја Кнежевић, старјешина никшићког Саборног храма.

Он је казао да Црквена општине Никшић, заједно са Отвореним атељеом, организује, традиционално,изложбу васкршњих јаја, прослављајући на тај начин највећи и најрадоснији хришћански празник Васкрсења Христовог. О. Остоја је захвалио свима који су се потрудили да изложба буде уприличена: академском сликару Весни Сушић и Отвореном атељеу, који она води, Антонију Кнежевићу, управнику Духовног центра, Борису Џаковићу и свима који су радили на осликавању експоната.

Изложба васкршњих јаја, нагласио је свештеник Кнежевић, је сваке године хуманитарног карактера, а приход од продаје иде у добротворне сврхе. Ове године помоћ ће бити упућена седмогодишњој дјевојчици из Никшића којој је, због здравствених проблема, потребно лијечење ван Црне Горе.

Изложбу је, пригодним словом, отворио јеромонах Јефтимије (Шкулетић), игуман Пивског манастира, који је говорио о љепоти као дару који је Бог усадио човјеку и за којим човјек чезне.

Традиционална изложба васкршњих јаја

О појму љепотеговорило се још у античкој Грчкој, у Платоновој академији и Аристотеловом лицејусматрало се да је љепота субјективна, док је Василије Велики мишљења да љепота настаје у релацији, оно што имаш у себи видиш у другоме.

Традиционална изложба васкршњих јаја

То се, према ријечима о. Јефтимија, може поредити са оним што се догађало када је Адам пробао плода са дрвета познања.

„Рај и љепота су постојали, али их он више није сагледавао као раније, јер је изгубио рај у души. Створени свијет, природа била је другачијег састава, тијело је било префињено. Све што ми радимо у животу природа осјећа, нарочито у ова времена. Онда је, преко Адама и Еве, настао гријех, настала смрт. Материја је огрубјела и постала меланхолична“.

„Кад је било најтеже у свијету, прије 2017 година, када се умножило зло, настраност, неморал, када је био бесмисао живјети, појавио се Господ, родио се од Дјеве Богородице да нас спасе од гријеха, ђавола и смрти, највећих наших непријатеља“, рекао је јеромонах Јефтимије.

Љепота је добила нови смисао пошто се Христос јавио. Зато велика духовност увијек рађа велику умјетност. То потврђују бројни примјери, попут најљешихикона Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице у Хиландари и на Синају. Љепота сада, нагласио је игуман Пивског манастира, има одбљеске Царства Небеског.

Традиционална изложба васкршњих јаја

„То љепота раније није могла имати, него тек кад се Господ јавио. Бог нам је сада ближи. У Старом завјету нам је био далеко, а сад нам је близу преко Светог Причешћа, Светих Тајни, милостиње, подвига. Увијек можемо да осјетимо близину Бога. Господ нам је даровао Царство Небеско, дао нам је Васкрсење да нас ослободи од гријеха, ђавола, смрти, а и страха од живота, јер је Господ васкрсао за нови живот. Сваки дан, сваки тренутак Он је присутан, само од нас зависи колико ћемо Му бити близу, колико ћемо бити заједно. Од нас зависи колико љепоте ћемо пронаћи и видјети и на овој изложби“, поручио је о. Јефтимије.

Поставку чини око 90 експоната, а њихови аутори су: познати никшићки умјетници, полазници Школе цртања и сликања „Отворени атеље“, као и бројни људи добре и племените воље, који су жељели да својим радовима учествују у изложби и помогну њен хуманитарни карактер.

Значај ове изложбе, напомиње ликовни умјетник Весна Сушић, је у томе што нема селекцију, већ се сва јаја, која грађани осликају и донесу, излажу.

Традиционална изложба васкршњих јаја

„То не значи да при излагању експоната нема критеријума, већ да се свачији труд и намјера да се кроз естетско обликовање и креативни процес оплемени, вреднује. Најстарији учесник има довољно година да догађају дода мудрост искуства, док најмлађи уноси радост искреног открића и игре.Ако се кроз рјешавање ликовних и естетских вриједности, као појединци, надограђујемо, онда се, даље, кроз саборност, коју нуде догађаји попут овог, можемо надати бољим данима за друштво у цјелини. Поготово зато што смо свједоци свакодневног деградирања вриједности, које су до сада сматране за темељдруштва“, мишљења је Сушић.

Изложба је изазвала велико интересовање публике, па је не мали број експоната, већ, нашао своје купце. Васкршња јаја остаће у Духовном центру још неколико дана, па сви заинтересовани могу посјетити овај лијепи кутак у Карађорђевој улици у Никшићу, купити неко оригинално осликано и украшено јаје и на тај начин помоћи лијечење седмогодишње дјевојчице из Никшића.

Традиционална изложба васкршњих јаја

Radio Svetigora  Srpska pravoslavna crkva  svevidjebaner.png