Kонкурс за упис у I разред СВШ Гимназија „Свети Сава“

Kонкурс за упис у I разред СВШ Гимназија „Свети Сава“

Kонкурс за упис у I разред СВШ Гимназија „Свети Сава“

Број: 7/2023

Подгорица, 2. јун 2023. године

На основу члана 44 Статута Средње вјерске школе Гимназија „Свети Сава“, расписује се

К О Н К У Р С

ЗА УПИС УЧЕНИКА У I РАЗРЕД СРЕДЊЕ ВЈЕРСКЕ ШКОЛЕ ГИМНАЗИЈА „СВЕТИ САВА“, ЗА ШКОЛСКУ 2023/24. ГОДИНУ

ОПШТИ УСЛОВИ

На Kонкурс за упис у I разред СВШ Гимназија „Свети Сава“ пријављују се кандидати који су завршили основну школу и који у вријеме подношења пријаве нису старији од 17 година.

Пријава на Конкурс подноси се 12, 13, 14, 15. и 16. јуна 2023. године.

Пријава на Конкурс подноси се лично у просторијама установе, на адреси: 19. децембар 72, Подгорица (зграда поред цркве Светог Ђорђа под Горицом), у термину од 10.00 до 14.00 часова.

Ученици су у обавези да том приликом доставе сљедећу документацију: оригинална свједочанства посљедња три разреда основне школе и дипломе о резултатима са државних и међународних такмичења.

У току трајања рока за подношење пријава за упис у школу, комисија је дужна да сваког дана у 16.00 часова на огласној табли школе објави ажурирану листу кандидата, пријављених до 14.00 часова тога дана, а ради њиховог информисања о мјесту на ранг листи.

Коначна ранг листа кандидата за упис у школу објављује се на огласној табли школе најкасније до 23. јуна 2023. године.  Након објављивања ранг листе, примљени ученици ће извршити допуну достављене документације на начин и у роковима  које школа одреди.

Ученици који се уписују у I разред, ослобођени су од плаћања административне таксе, у складу са чланом 18 Закона о административним таксама („Службени лист РЦГ“, бр.18/19).

 КРИТЕРИЈУМИ ЗА УПИС

Упис у гимназију се врши на основу сљедећих критеријума:

  1. општи успјех у посљедњем циклусу основне школе;
  2. успјех на екстерној провјери знања на крају основног образовања;
  3. успјех из црногорског-српског, босанског и хрватског језика и књижевности односно матерњег језика, математике и наставних предмета значајних за стицање образовања у посљедњем циклусу основне школе;
  4. резултати са државних и међународних такмичења, односно додијељено признање.

 

Вредновање успјеха на екстерној провјери знања

За упис у СВШ Гимназија „Свети Сава“ вреднује се успјех на екстерној провјери знања из наставног предмета Црногорски – српски, босански, хрватски, односно матерњи језик и књижевност, Математика и једног предмета који ученик изабере, тако што оцјена одличан (5) носи 10 бодова, оцјена врло добар (4) носи 7 бодова, оцјена добар (3) носи 4 бода, оцјена довољан (2) носи 1 бод и оцјена недовољан (1) носи 0 бодова.

Вредновање општег успјеха

Општи успјех у посљедња три разреда основне школе исказује се бројем бодова тако што се саберу средње оцјене општег успјеха у посљедња три разреда и помноже бројем три (3). Укупан број бодова заокружује се на двије децимале.

Вредновање успјеха из наставних предмета

Успјех из Црногорског – српског, босанског, хрватског језика и књижевности, односно матерњег језика и књижевности, Математике и два наставна предмета од значаја за даље школовање у посљедњем циклусу основне школе вреднује се тако што се појединачне оцјене из тих наставних предмета саберу и њихов збир подијели са бројем два (2). Наставни предмети од значаја за даље школовање при упису ученика у I разред Гимназије „Свети Сава“ су страни језик и Физика.

Вредновање резултата на такмичењу и признања

Резултати ученика основне школе постигнути на појединачним такмичењима из наставних предмета вреднују се на начин што се кандидату који је у посљедњем циклусу основне школе освојио једно од прва три мјеста, награде, односно медаље, додјељују сљедећи бодови:

а ) међународно такмичење: прво мјесто, прва награда, односно златна медаља – 20 бодова; друго мјесто, друга награда, односно сребрна медаља – 18 бодова; треће мјесто, трећа награда, односно бронзана медаља – 15 бодова.

б ) државно такмичење: прво мјесто, односно прва награда – 15 бодова; друго мјесто, односно друга награда – 13 бодова; треће мјесто, односно трећа награда -10 бодова.

У случају када кандидат из једног наставног предмета освоји појединачна мјеста, награде, односно медаље на више нивоа такмичења, узима се у обзир најбољи остварени резултат, односно највећи број бодова освојен на једном нивоу такмичења. У случају када кандидат из два или више наставна предмета освоји по једно или више појединачних мјеста, награда, односно медаља, бодови из свих наставних предмета сабирају се по нивоима такмичења, при чему се узима у обзир најбољи остварени резултат, односно највећи број бодова освојен на једном нивоу такмичења.

Диплома „Луча“ вреднује се са 12 бодова.

Рангирање кандидата за упис

Кандидати за упис у СВШ Гимназија „Свети Сава“ рангирају се према укупном броју бодова оствареном по свим основама које се вреднују за упис у јединственој ранг листи. Када више кандидата оствари исти број бодова, предност у рангирању имају кандидати који су остварили већи број бодова:

1. на екстерној провјери знања на крају основног образовања;

2. по основу општег успјеха у посљедњем циклусу основне школе;

3. по основу оцјена из наставних предмета Црногорски – српски, босански, хрватски, односно матерњи језик и књижевност, Математика, и два наставна предмета од значаја за даље школовање у посљедњем циклусу основне школе.

Право на приговор

На утврђену ранг листу кандидат за упис или његов родитељ могу поднијети приговор Школском одбору Гимназије „Свети Сава“ у року од три дана од дана објављивања ранг листе на огласној табли. По приговору, Школски одбор је дужан да одлучи у року од три дана од дана подношења приговора. Против одлуке Школског одбора може се покренути управни спор.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe