Апсoловентска екскурзија студената Богословског факултета “Свети Василије Острошки” из Фоче на Свету Гору Атонску

Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Г. Хризостома, а подршком Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, као и Преосвећене господе архијереја: зворничко–тузланског Г. Фотија, захумско–херцеговачког Г. Димитрија и будимљанско–никшићког Г. Методија, редовни студенти завршне године Богословског факултета, посјетили су Богородичин врт – Свету Гору Атонску.

Апсoловентска екскурзија студената Богословског факултета “Свети Василије Острошки” из Фоче на Свету Гору Атонску

Том приликом обишли су мноштво манастира, келија и испосница који се налазе на тлу Свете Горе, а све у организацији Богословског факултета и Поклоничке агенције СПЦ „Доброчинство“ из Београда. Пратњу студентима увеличали су господа професори: протојереј–ставрофор проф. др Ненад Тупеша и проф. др Далибор Петровић, као и господа асистенти МА Раде Булајић и Никола Спајић.

На ово вишедневно путовање, молитвом и благословом, у уторак 16. маја текуће године, кренули су пут Свете Горе испред порте Вазнесењске Цркве у Београду. Све вријеме, одличним кадром Поклоничке агенције, били су руковођени и упознавани са најзнаментијим светињама. Тако су првог дана обишли град Солун, поклонивши се моштима Светог Димитрија и Светог Григорија Паламе, обишли Цркву Свете Софије, као и војничко гробље на Зејтинлику. На путу ка небеском граду Уранополису, гостољубиво су дочекани на метоху манастира Хиландара – Мило Арсеница (Каково).

Апсoловентска екскурзија студената Богословског факултета “Свети Василије Острошки” из Фоче на Свету Гору Атонску

Пловидбу бродом до копна, красило је прелијепо вријеме и прекрасна творевина Свете Горе Атонске. Доласком на тло, од куле краља Милутина кренуло се пјешке до самог манастира Хиландара, а поглед су красили небројени чемпреси стари неколико стотина година, као и маслина цара Душана, која својим изгледом симболизује дрво живота и дуговјечност постојања и истрајавања. Након вишечасовног боравка у манастиру, пут до Кареје увеличали су обиласци манастира, и то: Зографа, Констамонита и Ватопеда.

Посебан дан био је посвећен шетњом хиладарском долином – зеленом долином стољетних маслина и кестена око центра Свете Горе – Кареје. Посјећене су бројне монашке келије и испоснице, од Поснице Светог Саве, преко Светоандрејевског скита, Патерице и Маруде, потом Кутлумуша и све до Панагуде, гдје се подвизавао старац Пајсије Светогорац.

Апсoловентска екскурзија студената Богословског факултета “Свети Василије Острошки” из Фоче на Свету Гору Атонску

Вожња комбијем по Светој Гори дала је посебан утисак и доживљај. Најприје су обишли манастир Ивирон, гдје се налази чудотворна икона Мајке Божије, назвала Иверска или Вратарица. Потом се обишао манастир Симонопетра, који својим изгледом представља симбол и велељепност светогорске архитектуре. Рута је заокружена обиласком манастира Свети Павле и келијом звана Буразери, гдје се праве најљепше и највеличанственије иконе на Светој Гори.

Посљедњи дан био је посебан, присуством на бденију, који је крунисан Светом Литургијом, у Протатској Цркви. На путу до луке, неизоставна посјета била је у скиту Стари Русик, мјесту гдје је монашки постриг примио наш велики отац Сава Свети. Поклонивши се многобројним моштима у капели манастира Пантелејмона, уз благослов и молитву, кренули су пут копна ка граду Београду.

Извор: ПБФ ”Свети Василије Острошки” Фоча

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe