Mитрополит волоколамски Иларион: Даље руке од православне и канонске Цркве у Црној Гори

Интернет-литију 2. августа 2020. предводио је Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Г. Иларион (Алфејев), предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије. Интегралну верзију комплетног разговора са митрополитом Иларионом преносимо у наставку.

Митрополит Николај Хаџиниколау: Треба сви да се молимо за народ и Цркву у Црној Гори, која је у епицентру једног отвореног гоњења

Митрополит Месогеје и Лaвриотике, др Николај Хаџиниколау, један је од најпознатијих грчких епископа. Завршио је студије физике на Аристотеловом Универзитету, астрофизику на Харварду и многе друге студије из области природних наука. На докторским студијама бавио се биомедицинском технологијом. У Америци је радио у области медицине. Истовремено је студирао теологију на теолошком факултету у Бостону. Такође, био је научни сарадник у НАСИ.

Став Руске Православне Цркве поводом хапшења Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и седморице свештеника

Његово Високопреосвештенство Митрополит волокoламски Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, изложио је за РИА Новости став Руске Православне Цркве у вези са хапшењем у Црној Гори Епископа будимљанско-ничшићког Јоаникија и седморице свештенослужитеља при Саборном храму у Никшићу. Вископреосвећени је истакао следеће:

Конференција за новинаре поводом манифестације “Дани Светог Василија Острошког“

У Никшићу је у четвртак 2. маја 2013. у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког, одржана конференција за новинаре на којој је било ријечи о програму предстојеће манифестације “Дани Светог Василија Острошког“.

Свештеномученик Јоаникије (Липовац) митрополит црногорско-приморски

Митрополит Јоаникије (световно име Јован), рођен је 16. фебруара 1880. у Столиви у Боки Которској, од оца Шпира и мајке Марије (Дамјановић). Основну школу завршио је у Прчњу, а класичну гимназију са матуром у Котору, Православни богословски завод у Задру, а Философски факултет у Београду. У Београду је положио и професорски испит из богословских предмета.