Еуропрајд – Индулгенција за извоз

Тренутно је у фокусу одржавање Еуропрајда и отпор Српске Православне Цркве томе. Патријарх Порфирије је у присуству више десетина хиљада вјерника испред Храма Светог Саве одржао молебан за Светињу брака и породице. Насупрот томе имамо једну манијакалну жељу за одржавањем Еуропрајда. Не само стандардне, минијатурне шетње амбасадора и активиста уз учешће појединих умјетника под кордонима полицијске заштите, него пан европског дефилеа ласцивности. Притисци којекаквих глобалних постављеника и ЛГБТ политике су евидентни.

Црква у Црној Гори и празнословље о самосталности

Де факто, односно онако какво је стање на терену, Црква у Црној Гори, није ни могла бити самостална, јер Црква није једно од министарстава у влади, како би вољели безбожници, па да за митрополита поставе једног од својих министара. Већ је црква један живи организам, који је састављен од Божије благодати и нас људи, то јест, вјерника.

Неосновано оспоравање именовања свештеника др Николе Маројевића за члана УО Универзитета Црне Горе

Свештеник има право да учествује у свим видовима јавног живота, у складу са Уставом и законом и уз поштовање унутрашњих прописа вјерске заједнице. Секуларна држава не може, мимо осталих грађана, ограничавати уставом зајемчена грађанска и политичка права свештеника. Нико не може бити дискриминисан зато што је свештеник.

„Свако има право да учествује у управљању јавним пословима своје земље, непосредно или преко изабраних представника.“ (Члан 21.став 1. Универзалне декларације о људским правима УН (1948))

Подсјећање на Сабор

На данашњи дан у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Честитајући Вам, браћо, наступајуће божићне и новогодишње празнике, поздрављамо Вас ангелским ријечима мира и љубави: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља. Одслуживши Свету Литургију и причестивши се Тијелом и Крвљу Бога Љубави, благословом Светог Василија Острошког, обраћамо Вам се поруком овог Световасилијевског сабора.

Отац Мијајло Бацковић: Достојан Епископ Методије – владика љубави и брат сваког човјека са којим се срео

,,Ријечи достојан које су се проломиле и одјекнуле зидинама Цетињског манастира 5. септембра, на устоличењу нашег Митрополита Јоаникија, одзвањаће у недјељу 26. септембра и планинама и горама Дурмитора, Васојевића, Епархије будимљанско-никшићке и цијеле Црне Горе на устоличењу владике Методија“, казао је поводом предстојећег устоличења изабраног Епископа будимљанско-никшићког, шеф Кабинета ове Епархије протојереј Мијајло Бацковић за Радио Светигору.

У ГРАД СМО УШЛИ СА ЦВИЈЕЋЕМ

Још док је испред подгоричког храма Васкрсења трајао ватромет, приређен у част доласка патријарха, ја и мој колега из богословије Александар Вујовић, пробијајући се кроз масу народа, запутили смо се према мјесту на којем смо паркирали свој аутомобил. До нас су допирале вијести о томе да је Цетиње блокирано, те да се очекују велики  нереди. Познаници које смо сретали на путу до паркинга су нас убјеђивали да не идемо у пријестоницу.

О смислу бола и патње

"Ово каза,и потом им рече:Лазар пријатељ наш ,заспао је,но идем да га пробудим"(ЈН.11,11)

Вијест о упокојењу архимандрита Лазара,иконописца, појца, честитог монаха и човјека из манастира Заграђе, на тренутак ме је вратила у јул 2018. године када сам га последњи пут видио и разговарао са њим на никшићком тргу Шака Петровића. Но, та тужна вијест ме је подсјетила и на једно необично познанство које сам баш тога дана склопио.

КОСОВСКА БИТКА И ЊЕН ЗНАЧАЈ У ЦРНОГОРСКОЈ ЈАВНОСТИ ЗА ВРИЈЕМЕ ВЛАДАВИНЕ НИКОЛЕ I ПЕТРОВИЋА ЊЕГОША

др Васиљ Јововић, излагање на Видовданској трибини, Даниловград 26. јун 2021.

КОСОВСКА БИТКА И ЊЕН ЗНАЧАЈ

Косовска битка оставила је дубок траг у српској историји. Она је била судбоносна по опстанак српских држава на Балканском полуострву и с њом је дефинитивно утврђена превласт Османлија на Балкану.

Подвојени човјек: Србин Црногорац

Не постоји Србин Црногорац. Постоји још један Србин који је побјегао са Солунског фронта и са Мојковачке битке. Ја бих то превео у садашње вријеме ријечима да је побјегао са битке за Српство и Србе у Црној Гори!

Подвојени човјек: Србин Црногорац