Молебан за почетак нове школске године у Ђурђевим Ступовима

У катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима, у понедјељак 2. септембра 2019, у послеподневним часовима, служен је молебан за благословен почетак нове школске године.

Молебан за почетак нове школске године у Ђурђевим Ступовима

Молебан је служио протосинђел Евстатије (Драгојевић). Он се, након одслужене службе, пригодним словом обратио вјерном народу, омладини, студентима, ђацима предшколског и основношколског узраста, њиховим родитељима, учитељима, наставницима и професорима, који су се, под сводовима древне немањићке задужбине, сабрали у заједничкој молитви Господу.

„Велики црквени Отац и учитељ Свети Василије Велики каже да је врлина благословена употреба дарова, које нам је дао Бог, дакле, да оно што имамо и знамо употребљавамо онако како је то Богу мило и угодно. Сложићемо се сви да је знање Божји дар, па тога ради ми се, сваке године, сабирамо и молимо да знање које ви, већ, посједујете или које, тек, треба да стекнете, вама никако не нашкоди, него да вама буде на корист, а родитељима и Цркви вашој на радост и напредак“, казао је о. Евстатије.

Појаснио је да и храна, која је корисна за наш живот, може брзо да се поквари и буде штетна ако се не посоли. Слично је, поручио је он, и са знањем.

„Уколико знање не посолимо Божјом благодати, оно може да се поквари, па чак и да шкоди и вама и вашим ближњима. Ми се молимо да ви усвојите само она знања која ће вам бити од користи, а, прије свега, да научите да заблагодарите Богу за сваки нови дан који вам даје, да Богу захвалите за своје родитеље и за своје учитеље, али, првенствено, да научите да захвалите Богу зато што смо ми дјеца Светог Саве, који је школска слава, Отац нашег школства и наше науке“, бесједио је протосинђел Евстатије.

Поручио је да када смо на путу Светог Саве, ми смо, онда, на путу који води у живот, као што се и пјева у тропару Светом Сави.

„На том путу имамо многе помоћнике, уз Светог Саву, помоћници су нам сви Свети, потом наши учитељи, наставници, свештеници, родитељи, али, прије свега, Бог нам је помоћник, а кад је Он са нама онда нема разлога да се било чега бојимо. Желимо вам изобиље успјеха у новој школској години, много добрих оцјена, и да будете, заиста, примјер добре светосавске дјеце“, пожелио је протосинђел Евстатије, благосиљајући сабрање.

Уз заједничко пјевање Светосавске химне, ученици су приступали да цјеливају икону Светог Саве и да буду покропљени светом водицом ради благослова и напретка. Од управе Манастира на дар су добили иконицу Светог Оца нашег Саве, који је заштитник свих српских ђака и васколиког рода српског.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe