Посјета челника Електропривреде АД Епархији будимљанско-никшићкој

У посјети административном сједишту Епархије будимљанско-никшићке у Никшићу, у петак 15. априла били су представници Електропривреде Црне Горе АД Никшић.

Овом приликом г. Енрика Малербу, извршног директора ЕПЦГ и његовог сарадника Роберта Кастелана, у новообновљеном владичанском двору примио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије са протосинђелом Никифором Миловићем, секретаром епархијског Управног одбора.

Посјета челника Електропривреде АД Епархији будимљанско-никшићкој

На састанку је било ријечи о могућностима сарадње Електропривреде Црне Горе са Епархијом будимљанско-никшићком, чије се административно сједиште налази у Никшићу. Пожеливши уваженим гостима успјех у раду, Преосвећени Владика је изразио увјерење да ће компанија А2А из Милана, као један од власника Електропривреде Црне Горе, допринијети унапређењу пословања најзначајније енергетске институције у Црној Гори. Он је указао на „судбину“ коју су поједини храмови на подручју Црне Горе, доживјели изградњом акумулационих језера средином 20. вијека, када су били измјештани, разиђивани и поново грађени на другим мјестима. Црква је, према ријечима Његовог Преосвештенства, у циљу унапређења пословања Електропривреде и уопште живота људи, била добар сарадник држави али је то, на жалост, било на трајну штету православних светиња, прије свих манастира Косијерево, Пива и Дубочица, оцијенио је владика Јоаникије. Према његовом мишљењу Електропривреда Црне Горе је углавном имала разумијевања за одређене потребе Цркве, односно будимљанско-никшићке Епархије, тако да договори нијесу изостајали у случајевима када је поједине храмове требало заједнички заштитити као културно-историјске споменике.

Посјета челника Електропривреде АД Епархији будимљанско-никшићкој

Г. Енрико Малерба је изразио спремност да, као извршни директор Електропривреде, сагледа реалност у Црној Гори и да у складу са својим могућностима помогне у рјешавању проблема који постоје у општини Никшић. У том циљу наставиће се контакти и разговори између Епархије будимљанско-никшићке и Електропривреде Црне Горе, а на крају састанка Епископ Јоаникије је упутио позив за учешће на културно-духовним манифестацијама које се организују у Никшићу, а једна од предстојећих је 12. мај, празник Светог Василија Острошког, слава заштитиника града.

Посјета челника Електропривреде АД Епархији будимљанско-никшићкој

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe