Под јаким вјетром страдала црква у Плужинама

Велико снијежно невријеме и мећава, који су током фебруара погодили сјеверни дио Црне Горе, донијели су велике проблеме житељима плужинске општине.

Под јаким вјетром страдала црква у Плужинама

Како смо сазнали из разговора са свештеником Мирославом Михаиловићем, надлежним парохом, са највећим тешкоћама сусрели су се мјештани на сеоском подручју, нарочито на Пивској планини, гдје је око 80% села, током трајања незапамћене снијежне стихије, било у потпуности одсјечено од свијета. Домаћинства, у овом крају, скоро двадесет дана била су без електричне енергије, а веза са њима одржавала се једино хеликоптерима Војске Црне Горе, који су угроженим мјештанима испоручивали помоћ у храни и лијековима.

Под јаким вјетром страдала црква у Плужинама

Усљед удара јаког вјетра недавно је страдала градска црква Светог Јована Крститеља у Плужинама. Према ријечима оца Мирослава, оштећен је дио крова са сјеверне стране храма, а под налетима вјетра “пала“ је трећина кровног покривача од лима. Иако још увијек не прокишњава, кров ће у скорије вријеме морати бити саниран, а на прољеће, уколико дозволе финансијске могућности, и потпуно замијењен.

Црква Светог Јована Крститеља је у добром стању, па свештеник Мирослав Михаиловић у овом храму, који се иначе налази у плужинском градском гробљу, редовно служи Свете службе Божије. Како веома хладан и јак вјетар скоро стално дува на простору на којем је црква смјештена, стварају се велики намети снијега, иако су падавине, ових дана, престале. Светим богослужењима вјерници присуствују, нарочито, када су већи празници, као што је било на Света три Јерарха и Сретење, а отац Мирослав, недавно, је кумовао и приликом једног крштења.

Под јаким вјетром страдала црква у Плужинама

Он се нада да ће се, са смиривањем временских прилика, нормализовати и живот на подручју ове општине. Тада ће се моћи наставити и са радовима на изградњи и обнови храмова у неколико пивских села, који су у току, а, оно што, нарочито, радује и охрабрује јесте покретање идеје за школу вјеронауке, која ће се, ако Бог да, ускоро оформити у Црквеној општини Плужине.

Под јаким вјетром страдала црква у Плужинама

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe