Саборно вјенчање у цркви Светог Николе у Бијелом Пољу

У цркви Светог Николе у Бијелом Пољу, у 18. недјељу по Духовима, 24. октобра 2021. организовано је саборно вјенчање, које су обавили јереј Милосав Јовановић и протојереј Зоран Бубања.   

Саборно вјенчање у цркви Светог Николе у Бијелом Пољу

Ова Света Тајна, у коју је данас ступило 13 парова је, како је казао о. Милосав, велики догађај не само за Цркву Божју, него и за васељену.

“Ово је велики дан и за ваше породице, јер сваки пут када Бог даје благослов човјеку, човјечје срце се радује и весели, и то је оно што ми треба, увијек, да имамо у свом срцу, а то су благодат и љубав Божја, и да се трудимо да од тога никад не одступимо. Добили сте велики благослов да ступите у брачну заједницу, јер као што знате, Света тајна брака је једна од седам Светих Тајни, нимало мање важна од Свете Тајне Kрштења и других тајни, већ је подједнако важна. Стога се у нашој Цркви наш народ, сви који су крштени, вјенчавају у Цркви Божјој и траже благослов од Бога, јер је Бог благословио брак”, бесједио је о. Милосав.  

Важност ове Свете Тајне најбоље се, како је истакао, уочава на почетку Библије, у Светом Писму, гдје видимо да је Господ благословио брак тако што је Адаму створио жену.

„И чули смо у данашњој молитви, каже се: Није добро да човјек буде сам, хајде да му начинимо помоћника према њему, и узевши једно ребро начини жену. Видимо по томе да је Господ благословио да муж и жена живе заједно, а то је потврдио сам Господ Исус Христос и прво чудо, које је Господ учинио овдје, у овоземаљском животу, док је боравио као човјек, било је чудо у Kани Галилејској,  када је позван на свадбу, и када је нестало вина“.

„И Господ узе воду и благослови, и од те воде постаде вино, и то најбоље вино. Сви су се чудили како то чини Господ; то је била потрвда да све што чини човјек, чини у славу Божју и благослов Божји. Наш благочестиви народ, стари наши људи, наши очеви и мајке, знали су, увијек, да када нешто важно чине, макар, то био одлазак у њиву, шуму или на починак, да се прекрсте и кажу: Боже помози.  То је био њихов начин како да траже благослов од Бога. Замислите тек када ступамо у брачну заједницу, како треба да тражимо благослов. Наравно, ми смо живјели у једном времену гдје смо занемарили Бога, стога није погрешно и много је лијепо да се вјенчамо у Цркви, чак, иако смо у позним годинама“.

По правилу, поучавао је о. Милосав, човјек који живи невјенчано, не би требало ни да се причешћује, нити да врши друге тајне.
„Због тога треба да се вјенчамо у Цркви, јер тако узимамо благослов не само за себе, већ и за своју дјецу. Знамо колико данас има младих који живе невјенчано, а један од разлога је то што ни родитељи нису вјенчани. Ја, као свештеник могу рећи да многи парови немају благослов Цркве и нису вјенчани у Цркви. Због тога нема напретка. Ако желимо да нешто учинимо за Бога, ајде да учинимо и то најмање. Не тражи Бог да ми шест дана радимо за Њега, него за себе, а седми дан да посветимо Богу, да се крстимо, да се вјенчамо и што је најважније, да постимо и бар недјељом долазимо на Литургију, свако према својим могућностима; ко је старији мање, ко је млади и крепак да пости и долази како Црква прописује”, казао је о. Милосав.  

Говорећи о симболици испијања чаше са вином, током ове свештене Тајне, о. Милосав је објаснио да она симболише, управо, Причешће које прима сваки хришћанин, на које смо сви позвани.

“Сви смо позвани да, бар, недјељом дођемо у цркву, да се помолимо, причестимо и тек онда ће бити благослова и напретка, не само нама  него и цијелом друштву и држави, када свако уради оно што је до њега”, бесједио је о. Милосав.

Он се захвалио Kолу српских сестара „Свете Петке“, које је организатор данашњег саборног вјенчања.  

Потом је, у порти Храма, приређена трпеза љубави, коју је, такође, припремило Kоло српских сестара.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe