Свечани дочек иконе Богородице Брзопомоћнице у Ђурђевим Ступовима

Са благословом манастира Хиландара, у престони манастир Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђеве Ступове је, уочи празника Покрова Пресвете Богородице, у суботу 13. октобра 2018, дошла као дар вјерна и освештана копија Иконе Богородице Брзопомоћнице.

Свечани дочек иконе Богородице Брзопомоћнице у Ђурђевим Ступовима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, свештенство и верни народ, уз молитву и пјесму монаштва, свечано су дочекали Икону и унијели је у манастирску цркву. По уношењу ове светиње служено је празнично бденије.

Вјерном народу пригодном бјеседом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, истичући да је Покров Пресвете Богородице диван и величанствен празник, који сабира народ у прослављању молитвеног покрова, заступништва Пресвете Богородице над цијелом Црквом.
„Црква се сабира, свједочи, прославља Пресвету Дјеву Богородицу, јер Она учествује у нашем животу као што мајка учествује у животу своје дјеце. Њу прослављамо, увијек, као брзу Помоћницу, као Ону Која је препуна милости, бриге за овај свијет, за наше спасење“, казао је Владика.

Међу бројним празницима Пресвете Богородице, додао је Епископ Јоаникије, Покров је један од последњих, установљен, тек, у 11. вијеку, поводом чудесног догађаја, који се догодио у цркви Влахерни, у Цариграду.

„На једном свеноћном бденију појавила се Пресвета Богородица у храму изнад иконостаса и развила свој покров над свим хришћанима. То су видјели само изабрани, а међу њима, први Свети Андреј Јуродиви, који се, такође, прославља данас поводом овог светог празника“, рекао је Његово Преосвештенство.

Он је нагласио да Епархија будимљанско-никшићка и манастир Ђурђеви Ступови имају изузетну благодат и Божји благослов доласком још једне хиландарске Иконе.  

„Ми, до скоро, нијесмо знали да нам је то припремљено и приређено. Један наш монах, Србин, који живи у неком руском манастиру, ријетко кад овамо долази, а и кад дође веома мало прича, али много говори својим животом, монах Јован о коме скоро ништа не знамо, добио је благослов од Игумана манастира Хиландара да ову свету Икону Брзопослушницу носи са осталим вјерницима по светињама руске земље. Након што је обишла многе градове и манастире по Русији Икону су браћа Руси послали по нашем о. Остоји, којем овом приликом благодаримо на великом труду, који је уложио“, казао је Владика.

Посебну захвалност он је изразио братији манастира Хиландара и Игуману о. Методију који је, истакао је Епископ Јоаникије, написао да, када се заврши ход ове свете Иконе по Русији, она буде донијета у Епархију будимљанско-никшићку. Икона Мајке Божје Брзопослушнице стајаће у манастиру Ђурђеви Ступови.

„Бог нас је удостојио да она, управо, на овај празник Пресвете Богородице, дође у Ђурђеве Ступове. То је посебан лик Мајке Божје Која држи малог Христа, као да лебди у њеним рукама, као да Га не додирује. Тиме се наглашава божанство Христово, али и оваплоћење Његово. Он је у наручју своје мајке Пресвете Дјеве Богородице, Он је и Њен је Спаситељ. Она својом десном руком указује и све нас упућује на Њега, а Он нас благосиља својом десницом“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Владика је, у току бденија, у искушеничку расу обукао Данила Раичевића.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe