ИМАЈУ ЗАЛИХА ДА НАХРАНЕ ГЛАДНЕ

И у овим тешким данима када се грађани боре против вируса корона, Народна кухиња „Дивна Вековић”, која ради при манастиру Ђурђеви ступови, на услузи је свим сталним корисницима, али и сваком другом ко се јави да је гладан. То је за „Дан” саопштио управник Народне кухиње отац Саво Вукајловић. Он је казао да кухиња ради пуном паром и да за сада има довољно намирница.

ИМАЈУ ЗАЛИХА ДА НАХРАНЕ ГЛАДНЕ

-На вријеме смо се, у сарадњи са Општином Беране, припремили за ову тешку ситуацију, на начин што смо обезбиједили довољно намирница, бар за неко догледно вријеме. Оброке спремамо радовно за наше сталне кориснике. Свако ко дође и затражи нешто за јело ми му изађемо у сусрет, без обзира на вјеру и нацију, јер ми смо ту да жедне напијемо, а гладне нахранимо, онако како то и сами Бог проповиједа – нагласио је отац Саво.

Он је истакао да се у последње три године значајно увећао број корисника Народне кухиње, која ради под окриљем Добротворне фондације Митрополије црногорско-приморске „Човјекољубље”.

-Тренутно имамо 105 корисника. Уз то, једном недјељно достављамо намирнице за 15 породица које живе у удаљеним мјестима. Кухиња на мјесечно спреми од 2.400 до 2.500 оброка, годишње око тридесет хиљада оброка. Када је кухиња почела с радом, хранили смо 24 породице са 50 њихових чланова, а већ наредне године број је повећан на 34 породице са око 80 чланова. Сад је тај број још већи што потврђује да имамо доста оних којима је потребан овакав вид помоћи – истакао је отац Саво.

Народне кухиње највише помажу цркве, Патријаршија и Манастир Острог, као и други донатори. Такође, у граду су на више мјеста постављене кутије гдје сви људи добре воље могу дати новчани прилог за потребе кухиње.

Главна куварица Наташа Мићуновић подсјећа да се храна корисницима једном дневно дијели сваког дана, осим недјељом.

-Трудимо се да сви буду задовољни. Припремају се стриктно кувана јела у чији квалитет не треба сумњати. Храна се пакује на одговарајући начин и у заказано вријеме доставља на предвиђене локације. Тако сви који су укључени у овај посао, уз бројне донаторе, чине хумано дјело вриједно сваког поштовања. – навела је Мићуновићева.

Корисници кухиње, коју је 17. априла 2017. године у рад пустио владика Јоаникије, највећим дијелом су расељена лица с Косова и Метохије, која живе у избјегличком кампу. Остали корисници су социјално угрожене породице и појединци, одабрани на предлог свештенства из Берана.

Ко је била Дивна Вековић
Дивна Вековић, чије је име носи Народна кухиња у Беранама, прва је жена љекар у Црној Гори. Рођена је 1886. у селу Лужац код Берана. Основну школу је завршила у манастиру Ђурђеви ступови, нижу гимназију у Скопљу, а Дјевојачки институт на Цетињу. На Сорбони је завршила медицину и постала љекар. Била је велики хуманиста и чланица Међународног Црвеног крста. Вратила се у Црну Гору 1939. године. Била је веома активна у упознавању Европе са духовним богатствима Црне Горе. Као присталица монархистичког уређења државе, одступила је крајем рата. Убијена је у збјегу 1944. године. Превела је „Горски вијенац“ на француски језик 1916. године. Ауторка је и француско-српског рјечника.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe