Никшићки љекари на челу молитвеног хода за спас Светиња

Пред Саборним храмом Светог Василија Острошког у Никшићу, вечерас је, уз поштовање мјера надлежних здраствених органа, везаних за корона вирус, служен Молебан Пресветој Богородици за очување наших Светиња.

Никшићки љекари на челу молитвеног хода за спас Светиња

Након Молебана, који су служили свештеници и свештеномонаси Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске, сабранима се, најприје обратио протојереј Миодраг Тодоровић.

Он је казао да је светост највећа мјера људског достојанства.

„У светом човјеку пребива сила Божја и зато је диван Бог у свима светима својим. Зато ми Не дамо Светиње, јер ако немамо светињу онда немамо силу која нас освећује, немамо светитеље и постајемо дивљи народ, дивљи људи. Зато смо ми данас овдје у име добра, у име добра сваког човјека, сваког бића Божјег, у име добра читаве васељене и читавог свијета“, навео је о. Миодраг.

Да смо на путу добра и на путу здравља, оног цјеловитог тјелесног и духовног, потврђују, истакао је свештеник Тодоровић,и  доктори из Никшића, њих, више од 60, који су се вечерас сабрали да својим присуством потврде и посвједоче да се овдје о добру ради.

Упутио је пастирску молбу за поштовање мјера НКТ-а, јер се, на Тргу Шака Петровића, у међувремену, окупио велики број народа, како би се, по његовим ријечима, при поласку у литију испоштовао цивилни закон, „без обзира какав је и зашто је донијет“.

„Да га испоштујемо да нас буде мање од 200 овдје, да држимо дистанцу и да се тако понашамо цијелим путем док ова литија траје“, поручио је отац Миодраг.

У име колега љекара, који су први пут организовано учествовали у литији за одбрану Светиња, као и у своје лично име, обратила се Ана Ђурковић, доктор стоматологије из Никшића.

„Поздравићу вас у име присутних љекара реченицом нашег бесмртног пјесника и Владике Петра II Петровића Његоша: „Нове нужде рађу нове силе“. Ова ријеч не да нам да клонемо духом пред било којим искушењем. Зато смо се и данас сабрали да се заједно супроставимо и заједно побиједимо невоље, јер је светиња живота оно око чега се може сабрати сваки добронамјерни човјек“, поручила је Вуковић.
Навела је да је сваки човјек личност, то јесте јединство душе и тијела, гдје дух помаже и бодри тијело, а у здравом тијелу, како је истакла, почива и здрав дух.

„У то име, и за тај циљ, ми, овдје окупљени љекари разних специјалности, сабрали смо се да уједињени кажемо да вриједност здравља нема цијену и да је свака наша активност усмјерена према том циљу“.

„Како би испоштовали однос према духовном и тјелесном јединству човјека, водимо се ријечима Патријарха Павла: „Будимо људи“. То је једини циљ коме сви хрлимо и тежимо. На здравље и спасење молитвени вход“, закључила је др Ана Ђурковић.

Литија за мир, братску слогу и љубав међу свима, а против дискриминације прошла је улицама Никшића без задржавања на Тргу Слободе. На челу молитвеног хода били су никшићки љекари.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe