Предавање др Немање Девића – 13. јуна у Јавној установи Захумље

 

У четвртак, 13. јуна у сали Јавне установе Захумље са почетком у 19 часова, биће одржано предавање истакнутог историчара др Немање Девића, под називом Лутања и беспућа у XX вијеку. Организатор догађаја је Јавна установа Захумље, а у оквиру јунског репертоара Никшићке културне сцене 2024.

Биографија:

Немања Девић (Смедеревска Паланка, 25. август 1989) српски је историчар, доктор историјских наука и научни сарадник у Институту за савремену историју у Београду.

Спада у ред 10% изврсних истраживача у Србији који су се показали као највреднији по броју објављених научних радова.

Рођен је 25. августа 1989. године у Смедеревској Паланци. Након завршене Паланачке гимназије уписао је студије историје на Филозофском факултету Универзитета у Београду, где је дипломирао и стекао звање историчара.

На истом факултету је 2014. године одбранио мастер рад „Смедеревски округ 1938-1946“ и стекао звање мастер историчара. Докторирао је 21. јула 2020. године, одбранивши докторску дисертацију „Партизански покрет у Србији 1941-1944“ на Филозофском факултету Универзитета у Београду, под менторством проф. др Мире Радојевић, дописног члана Српске академије наука и уметности. Чланови комисије су били проф. др Александар Животић, др Коста Николић и Бојан Димитријевић (научни сарадници на Институту за савремену историју).

Од 4. маја 2018. године, запослен је као истраживач-сарадник у Институту за савремену историју. До сада је објавио више од 20 научних радова и неколико монографија

Девић је 2023. године рангиран у 10% изврсних истраживача у Србији који су се показали као највреднији по броју објављених научних радова (монографија и чланака) према статистици Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Његова прва књига, коју је објавио као матурант гимназије, садржала је и јединствен попис свих жртава рата у једној локалној средини у Србији и за њу је 2009. године добио награду „Драгиша Кашиковић“.

Добитник је и Награде „Димитрије Богдановић“ коју додељује Научно удружење за развој српских студија из Новог Сада.

Девић је аутор изложбе „Јунаштвом у славу, српски војник у Првом балканском рату“, која је током 2012. и 2013. године била постављена у више градова, као и у Великој галерији Дома војске у Београду.

Сарађивао је на изложби „У име народа, репресија у Србији 1944–1953“, аутора Срђана Цветковића, која је била постављена у Историјском музеју Србије 2013. године, а касније је премештана широм земље.

 

Предавање др Немање Девића

Датум догађања

13/06/2024 - 19:00

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe