Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије: Ми војујемо истином и правдом - најоштријим Божјим оружјем

Током архипастирског обраћања вјерном народу, сабраном у манастиру Брезојевица, на празник Силаска Светог Духа на апостоле, у недјељу 16. јуна 2019, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије прокоментарисао је искушења, којима је, ових дана, изложена Српска Црква у Црној Гори.

Владика је, поучавајући вјернике, казао да кад имамо праву, истиниту вјеру и кад осјећамо Божје присуство не треба ничега да се бојимо. Искушења долазе и пролазе.

„Видимо да је, ових дана,  на Цркву наишло ново искушење и то од наших власти које хоће, иако су на челу тих власти људи који се декларишу као атеисти, да све наше храмове припишу на државу, а после они могу са нашим храмовима, ако то учине, да раде шта хоће. И, још, нас оптужују да смо ми од државе отели храмове“.

„Ево, овај храм, ево, старе повеље овдје, која је написана изнад врата. Треба да питамо по чему они то мисле да је овај храм припадао држави Црној Гори, гдје је документ, када су га унијели у свој катастар, кад је то било, да ли имају тај документ, а ми, редовно, у сваком времену, имамо доказе и данас имамо доказе“, навео је Владика будимљанско-никшићки.

Додао је да, нажалост, кад неко хоће да отима он не признаје ни доказе, ни ништа. Ту више, истакао је он, нема ни закона, ни правде, него само закон силе.

„Супроставићемо се томе! Неће то проћи, али, најгоре је, браћо и сестре, што они овим хоће да направе један преседан, да би, по истом моделу, све српске светиње на Косову и Метохији узели Тачи и Харадинај да с њима раде шта хоће и да их припоје великој Албанији. О томе се ради. Због тога је то толико злокобно и због тога смо имали саборе, на овај велики празник, да се објединимо, да кажемо своју ријеч и да се завјетујемо да ћемо бранити наше храмове, као што су наши преци градили и бранили“, поручио је Епископ Јоаникије.
Саопштио је, овом приликом, да ово није само удар на црквену имовину, већ је у питању удар на православље и у то, оцијенио је Преосвећени Владика, нема никакве сумње.

„Ми смо дужни, пошто имамо завјет од наших отаца, да чувамо светиње и своју вјеру и ако тако будемо радили ми ћемо опстати, сачувати се и заштити од сваког непријатеља. Ми не војујемо оружјем, ни топовима, ни томахавкама, него војујемо најоштријим оружјем, Божјим оружјем, истином и правдом. То је наше оружје, оно је спасоносно за нас, а има дејство да од непријатеља прави пријатеље и да непријатеље уразумљује“.

„Дај Боже да они, који имају злу намјеру, се ослободе од тог зла, да познају истину и правду и да њу пригрле“, закључио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe