Видовдан молитвено прослављен у никшићкој Саборној цркви

Светом Литургијом началствовао је протојереј Василије Брборић уз саслужење никшићког свештенства: протојереја-ставрофора Марка Ђурковића, свештеника у пензији и Драгана Крушића, ђакона др Николе Маројевића и Константина Дојића.

Светом богослужењу је присуствовао вјерни народ, који је приступио Светом Причешћу.

Сабранима се празничном бесједом обратио началствујући о. Василије Брборић, подсјетивши на ријечи Аве Јустина да је празник Видовдан српско Јеванђеље, које се држи начела да је Христос прије свега и изнад свега, све за Христа, а Христа низашта.

Видовдан молитвено прослављен у никшићкој Саборној цркви

„Свети Кнез Лазар, кога данас прослављамо, Свети новомученици и мученици српски, Свети пророк Амос, који је био крсна слава Светом Кнезу Лазару, прослављамо и Светог мученика Вита и остале, Свете српске патријархе Јефрема и Спиридона, данашњи празник упућује на то српско Јеванђеље, које је наставак Јеванђеља Светог Саве, а то је Јеванђеље Христово“, казао је свештеник Брборић.

Српски народ се, по ријечима о. Василија, овјенчао вијенцем мученика Христових, борећи се за Крст часни и слободу златну, како за вријеме турског ропства које је трајало пет стотина година, и касније у Балканским ратовима, Првом и Другом свјетском рату, у рату 1991, 1999, Кошарама на Косову и Метохији.

„Све су то мученици који су положили живот свој за Крст часни и слободу златну. Ми их спомињемо, а они су живи пред Богом и моле се за нас пред Престолом Божјим, али и мотре на нас какви смо ми данашњи Срби, да ли се стидимо српског имена, да ли се стидимо вјере своје православне, да ли испуњавамо завјет српски: Христос прије свега и изнад свега“, рекао је протојереј Брборић, наглашавајући да је жртва српских великомученика, који су крвљу својом посвједочили вјеру православну, порука за све нас у сваком времену.

Часни крст је Христов крст, жртвени крст. То је, нагласио је о. Василије, љубав Божја.

„Тај Крст има Васкрсење, сјетимо се, на Пољу Косову оба су цара погинула. И Кнез Лазар, зовемо га Царем јер је био са Христом, слободан. Гдје је Мурат, гдје су његове кости, а Свети Кнез Лазар је читав, мирише као Свети Василије, као Свети Стефан Пиперски и Жупски, као Свети Арсеније сремац. То је права вјера, прави живот хришћански, исповједање Онога у Кога вјерујемо“.

Видовдан молитвено прослављен у никшићкој Саборној цркви

„И ми, драга браћо и сестре, да слиједимо тај пут и да се опредјељујемо као што се опредјелио цар Лазар кад су му понудили којем ће се привољети царству Небеском или земаљском. Његов је одговор био: Земаљско је за малена царство, а Небеско увијек и довијека“, бесједио је протојереј Василије Брборић.

Свештенство је уз молитвено учешће вјерног народа одслужило парастос свим српским мученицима који су живот дали за Крст часни и слободу златну од Косовског боја до данас.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe