Епископ Методије на Ивањдан богослужио у манастиру Црнча

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је, на празник рођења Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, у петак 7. јула 2023. године, Свету Архијерејску Литургију у манастиру посвећеном данашњем празнику, Црнча, код Бијелог Поља.  

Епископ Методије на Ивањдан богослужио у манастиру Црнча
Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће број ог вјерног народа.

Велики празник и славу храма древне светиње архипастирским словом честитао је Преосвећени Епископ Методије, благосиљајући све који су се сабрали око ове светиње, иштући воде живе благодати Духа Светог и благослова са овог духовног огњишта.

„Овдје су се људи вјековима окупљали, прослављајући Свету Тројицу Бога љубави и Светог пророка и претечу и крститеља Господњег Јована, коме су посветили ову величанствену светињу, Светом Јовану за кога је сами Господ рекао да је то највећи од жене рођени, последњи пророк и први апостол. То је једини пророк кога је Бог удостојио да види, да опипа рукама својим Онога Кога је најављивао и о Коме је говорио и Коме је припремао народ Божји, приуготовљујући пут и стазу којом је требао Исус, кад се оваплотио, требао да прође, проповједајући божанске ријечи, ријечи благодатне које спасавају, ширећи јеванђелску и благодатну науку своју, науку небеску“, казао је Владика.

Додао је да је Свети Јован Крститељ пророк о коме су и пророци пророковали.

„Шестогодина прије њега је пророковао пророк Исаија о њему, говорећи да је он глас вапијућег у пустињи ове земље, гдје говори да се поравне стазе Господње и да се приуготове и да се поравнају, јер има том стазом да прође сами Бог Син Божји за Кога је он рекао кад су Га питале старјешине јеврејске, питали Светог Јована: Ко си ти, реци нам, јеси ли ти онај који треба да дође, о коме говоре пророци? Јеси ли ти месија и спаситељ? А он је говорио и није затајио, рекавши: Нисам ја тај кога ви чекате, ја идем пред лицем Његовим и припремам пут којим Он треба да дође. Ја сам Његов претеча, нисам достојан одријешити ни ремења на обући Његовој“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Знали су тадашњи Јевреји, старјешине народне и цио народ који се око њега окупљао у пустињи, за Светог Јована, да је диван праведник, светац Божји који је најљепши цвијет пустиње јорданске.

Епископ Методије на Ивањдан богослужио у манастиру Црнча

„Али, као што сви Божји људи уклањају се другоме и увијек се чине мањим и кад нису мањи од неких, а камоли ако иду пред неким од кога су мањи, тако и Свети Јован каже он треба да узраста, а ја да се смањујем, показавши огромно смирење своје. И његово рођење, које ми данас прослављамо у чије име смо се окупили у овој древној светињи, гдје су долазили и боравили патријарси српски; по предању Свети архиепископ Арсеније овдје се, кажу, упокојио иако је сахрањен у Пећи, дакле, рођење Светог Јована је било чудесно кроз које је Господ хтио да наговјести и предскаже о каквом се човјеку ради, какво послање и свети задатак он има да изврши“.

„Од многовремених, старих родитеља Јелисавете и Захарија који је био свештеник у храму Господњем а нису имали дјеце, били су бездјетни, ушли у позне године кад се више није могло очекивати да имају порода. У то вријеме у јеврејском народу то је била највећа срамота и то је био као неки знак Божје ненаклоности кад неко није могао да има дјеце. Трпјели су срамоту у заједници у којој су живјели због тога. Онда се јавља анђео, док је на служби у храму био кад је кадио жртвеник Господњи Свети Захарија и говори му, јавља да ће он ипак добити сина и да му надјене име Јован што у преводу значи Бог се смиловао“, рекао је Епископ Методије, додавши да је смиловао Бог и послао Претечу свог пред собом да овој кукавној земљи и роду људском благовијести спасење и избављење од гријеха, од смрти, трулежности и ђавола.

„Захарија, наравно, сумњичав, знајући неумољиве законе биологије, каже: Како ћу ја старац добити сина, а архангел Гаврило му каже: Онијемљећеш због тога, да и то буде знак великог чуда које има да се деси, а проговорићеш кад ти се син роди. И заиста, како смо чули у светом Јеванђељу, Јелисавета, неколико дана по том виђењу, затрудњела је и говорила је: Благо мени, шта ми уради Господ да ме избави срамоте међу људима. Кад се родио Свети Јован Крститељ који је пола године старији од Онога, по тијелу, пред Ким је имао послање да иде и припрема пут, пред Њим, тада кад се родио Ирод цар, чувши да се цар јудејски родио по казивању мудраца који су дошли да се поклоне малом Исусу и Јерусалиму, наредио је да се побију сва дјеца тог узраста, јер му мудраци нису јавили који је мали цар јудејски се родио да дође притворно да му се поклони“, казао је Преосвећени Епископ Методије, наводећи да је Ирод побио сву дјецу, 14 хиљада дјеце, као што то кроз све вјекове бива.

Силе овог свијета и империје, по ријечима Владике Методија, властодршци и властољубци нападали су увијек оно што је најсветије и гонили светињу.

„Напали су на дјецу, на самог Бога Који се у тијелу родио, на све оне који томе Богу служе и светињи, и у том таласу страшног крвопролића убијен је и Захарија пред престолом Божјим, док је служио, заклан је од Иродових војника. Тако Свети Јован Крститељ није свог оца ни упамтио, а мало потом и његова мајка Јелисавета је умрла и предала Богу у аманет оно што су измолили од Њега по старе дане. Свети Оци су говорили да су Светог Јована као дијете у пустињи анђели хранили и васпитавали. Такав је пут и живот онога који је требао да иде пред Спаситељем рода људског, пред Исусом Христом“.

Епископ Методије на Ивањдан богослужио у манастиру Црнча

„Шта је највише и једино и основно говорио Свети Јован кад је народ крштавао водом у Јордану, припремајући народ за долазак Христов и Његову проповјед? Говорио је: Покајте се, јер се приближило Царство небеско. Царство небеско јесте близина Божја, а Исус је тада ходио тијелом својим, ногама својим кроз Јорданску пустињу, међу јеврејским народом, као што и сад ходи, данас, и овдје, и сада међу нама у својим Светим тајнама којим смо се у овој евхаристијској заједници, причестили. Преумљење и промјену дубљу учините, немојте само на ријечима говорити Покајао сам се, а дјела наша да нас разобличавају, него дјелима својим да потврђујемо своје дубоко, унутрашње покајање, смирење и преумљење, окретање душе ка Богу“, поучавао је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

По одслуженој Литургији, Преосвећени Епископ Методије је освештао и преломио славски колач.

Заједничарење у славу Божју, а у име Светог Јована Крститеља, настављено је уз трпезу љубави.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe