О. Бојан Радуновић: У Гусињу не владају закони ове државе, већ неки други закони

На Павловдан, 13. јула, односно дан државности Црне Горе, извршен је вандалски чин над светињом Светог Василија Острошког код Гусиња.

О. Бојан Радуновић

Острашћени Албанци брусилицама су скинули и однијели недавно постављену капију и ограду око црквишта Светог Василија Острошког у Мартиновићима код Гусиња, које се непрестано налази на удару вандала, а Центар безбједности ништа није предузео да се томе стане на крај.

Ово није први напад на ову светињу и надлежног пароха свештеника Бојана Радуновића, коме је чак пријећено и смрћу.

Отац Бојан је јуче отишао да пријави случај полицији, који је претходно, по пријави предсједника Црквене општине, окарактерисан као ,,тешка крађа“. У питању је, каже отац Бојан у разговору за Радио-Светигору вандалски чин, упад на туђи посјед, скрнављење вјерског објекта, притисак на православни живаљ са намјером да се у сред наше Црне Горе, не смије отићи до цркве и Богу помолити. Свештеник Радуновић је, с обзиром да је јуче био нерадни дан, позван да дође данас у 10 часова у полицију, што је он и учинио. Речено му је да ће ,,видјети“ са мјештанима села да се они окупе и договоре да дозволе православнима да се неометано могу окупљати око своје светиње, што говори да у овом крају не владају закони државе Црне Горе, већ неки други закони.

Све ово оца Бојана подсјећа на дешавања на Косову и Метохији, која су претходила ратним сукобима.

,,Велико је гоњење хришћана у овом крају. Довољно је да носите православно име и да вам у овом дијелу Црне Горе није дозвољено да живите с миром“, каже отац Бојан.

Јереј Бојан Радуновић каже да се православни живаљ овог краја не осјећа сигурно да оде до цркве, а у прилог томе наводи и недавни случај када је једну старицу вријеђала група албанских младића. Трагично је што се и овај вандализам десио на – Дан државности Црне Горе.

Црква Светог Василија Острошког у Мартиновићима је освештана 1938. а срушена 1941. године. Од ње су остале само зидине висине једног метра у читавој основи. Рушили су је они чији потомци сада не дозвољавају да се ова православна светиња обнови.

Разговор с оцем Бојаном Радуновићем послушате овдје

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe