Вјерске слободе и Православне Цркве данас: Украјина, Црна Гора, Сјеверна Македонија

У уторак 9. Јула 2019.г. у канцеларији  Уједињених Нација у Женеви, у организацији НВО „Јавно заступање“ из Кијева која  се бави заштитом људских права православних хришћана и која има консултативни статус у УН-у, одржан је пропратни догађај под називом „Верске слободе и Православне Цркве данас: Украјина, Црна Гора, Северна Македонија“ у оквиру 41. сједнице Савјета за људска права Уједињених Нација у Женеви.

Вјерске слободе и Православне Цркве данас: Украјина, Црна Гора, Сјеверна Македонија

О кршењу људских права у Украјини, Црној Гори и Македонији, су излагали  Његово Преосвештенство,  епископ Виктор (Коцаба) Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата – шеф представништва УПЦ при међународним организацијама, представник Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве проф. др Владимир Лепосавић из Бара и представник Епархије будимљанско никшићке - ђакон Константин Дојић из Никшића.

Скуп је, у име организатора, отворио г. Олег Денисов, директор организације, а присутни излагачи  су, представницима дипломатског кора, медијима и другим акредитованим организацијама при Уједињеним Нацијама изнели извештаје о кршењу људских права у Украјини, Северној Македонији и Црној Гори од стране државних власти, које због својих политичких циљева прогањају и крше индивидуална и колективна људска права канонских православних хришћана. Владика Виктор и г. Олег Денисов су присутнима изнели низ примера прогона православних хришћана у Украјини, као што су забране богослужења, застрашивање свештенства и верника, насилни упади у храмове итд.

Представник Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве проф. др Владимир Лепосавић је појаснио на који начин актуелни „Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница“ који је усвојила Влада Црне Горе има намеру да крши колективна и индивидуална људска права канонских православних хришћана у Црној Гори и како кроз предлог закона Влада у Црној Гори намерава да спроведе конфискацију црквене имовине и на тај начин угрози опстанак Цркве.  

Представник Епархије будимљанско-никшићке  ђакон Константин Дојић је присутнима појаснио друштвени и политички контекст у којем се Црква у Црној Гори налази и из којег произилазе бројна кршења права вјерника, дискриминација и прогони, са посебним освртом на прогон свештенства и монаштва без црногорског држављанства кроз ускраћивање привременог боравка свештенству и монаштву од стране Министарства Унутрашњих Послова у Црној Гори.

Поред других питања и коментара присутних учесника, aмбасадор Црне Горе при сталној мисији Црне Горе у УН, Њ.Е. Милорад Шћепановић је уложио протест и изразио негодовање због учешћа представника Српске Православне Цркве у Црној Гори у овом догађају.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe