Прослављен Свети првомученик и архиђакон Стефан

На празник Светог архиђакона Стефана, у недјељу 9. јануара 2022. године, у цркви посвећеној овом светитељу у мјесту Глибавац код Никшића, служена је света Литургија.

Прослављен Свети првомученик и архиђакон Стефан

Литургију су служили никшићки свештеници: Миодраг Тодоровић, Данило Зиројевић и Мирко Вукотић, надлежни парох, уз молитвено учешће вјерног народа.

У току богослужења, преломљен је славски колач и освештано жито, поводом храмовне славе, а у славу Божју и у част Светог архиђакона Стефана.

Вјерницима се ријечима бесједе обратио протојереј Миодраг Тодоровић.  Казао је да један од првих који је прихватио Христа и пошао за Њим био јСвети првомученик и архиђакон Стефан, кога данас прослављамо.

„Он је Духом Светим схватио да је Он глава од угла, да се без Њега не може градити историја јединства и мира, да овај свијет који је Бог створио, и небо и земљу, не треба да буде рацјепкан на небо и земљу, него да су у јединству и дух и материја, овострано и онострано, да је све то дато у човјеку, као у ономе који је микрокосмос, свијет у малом и који садржи све оно што има васељена, а садржи оно што је најважније – Христов лик, то је Божји лик који је запретан у нама. Један који је препознао такав камен од угла био је Свети архиђакон Стефан, кога су тадашњи моћници, тадашњи усрећитељи каменовали, а његове ријечи су биле: Опрости им Господе, јер не знају шта раде“, рекао је о. Миодраг.

Читава историја људског рода, по његовим ријечима, преовлађује тиме да, најчешће, не знамо шта радимо, да се не моће срећа постићи на несрећи другога, да се не може добро видјети ако га правимо преко злих дјела и лошим путем, ако не признајемо Онога Који нас је створио, ако смо се одметнули од правде и истине.

“Онда је човјекова памет и све што је наш орјентир много испод нас, а ми почињемо да служимо томе што је много мање од нас. Замислите нас, људе кад служимо идолу богатства, који данас јесте, сјутра није, или кад служимо идолу овоземаљске моћи, све је то од данас до сјутра. Нас, човјека кога је Бог створио за вјечност, ми се спуштамо и хоћемо да служимо ономе што је пропадљиво и што не постоји суштински, него само као обмана“.

„Велико исповједање вјере имамо код Светог архиђакона Стефана: Опрости им Господе, јер не знају шта раде. Кад прослављамо Светог архиђакона Стефана и остале светитеље, и Светог Василија Острошког, и Светог Петра Цетињског, Светог владику Николаја који каже: Све што радиш вежи нитима за небо, све светитеље од времена Христовог и прије Њега, па до данас, то су људи који су свједочили и нијесу одбацили овај камен, него су Га поставили да буде глава од угла на ономе што су радили. Они који су одбацили тај камен су као они безумни зидари који зидају на пијеску, на живом блату, гдје је зидање све бесмисленије и непостојаније“, бесједио је свештеник Тодоровић.

Поручио је да је Бог створио Цркву да она буде тај камен од угла, да свједочи, буде тврђава и стуб истине.    

Благословом Владике Методија свештеник Мирко Вукотић је постављен за пароха Глибавца и шире, а ова црква Светог архиђакона Стефана, подсјетио је о. Миодраг, била је саборна за никшићки крај све до подизања храма у Никшићу, посвећеног Светом Василију Острошком.

„Данас да честитамо и да се помолимо да Бог да снаге о. Мирку, и овом мјесту и овом крају, да овај храм засија и да заједно са људима, који припадају овом храму свједочи славу Божју,  ради и гради на овом камену темељцу који је непропадљив, који је ту и увијек чека да се Њему вратимо и да на Њему градимо“, закључио је протојереј Миодраг Тодоровић. 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe