Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије упутио честитку поводом Савиндана (ВИДЕО)

Његово Преосвештентво Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Г. Јоаникије упутио је честитку свештенству, монаштву, вјерном народу Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, и свим људима добре, поводом прослављања великог празника Светог Оца нашег Саве, првог Архиепископа и просветитеља српског.  
 

 

 

 

Преосвећени Епископ Јоаникије оцијенио је да овај дивни празник, ове године, дочекујемо у посебним олколностима због још дејствујуће епидемије. Упркос томе, празник ће, најављено је у честитки, бити обиљежен и прослављен, иако скромно, светим богослужењима у храмовима, пригодним програмима мањег обима, у  црквеним здањима и у нашим домовима. У тој простоти, једноставности и скромности, навео је Владика, наћи ћемо велику радост, коју ће нам Свети Сава излити са неба од Бога.

„Да Свети Сава благослови сву нашу дјецу, све наше школе као заштитник српске просвете, да благослови учитеље, наставнике, професоре, све оне који се уче и који их уче, у страху Божјем. Да дарује исцјељење многим болесницима који болују у болницама и својим домовима, да наше љекаре који се труде око болесника и све оне који о њима воде пажњу обдари сваким изобиљем, сваким божанским и земаљским добрима“.

Свети Сава, додаје се у честитки, као атонски подвижник и свештенодјелатељ Светих Тајни Христових надишао вријеме још за живота.
„Спојио се са божанском вјечношћу, сјединио се са Христом, а то значи да је он присутан у сваком и у овом нашем времену. Он се сјединио са нама, ушао у душу српског народа и украсио је свим божанским љепотама, загријао благодаћу Пресветог Духа Божјег да бисмо се и ми, у овим тешким временима, искушењима показали као добри вјерници, као прави Светосавци и наследници његових завештања, да чувамо своју свету православну вјеру, да је унапређујемо, да љубимо своје светиње, да их украшавамо и обнављамо, да љубимо једни друге, да будемо, увијек, спремни опростити и тражити опроштај, да се, увијек, можемо измирити са својим ближњима“.
|
„Да поштујемо сваког човјека, сваки народ, људе и њихова увјерења, макар била различита од наших и њихову вјеру, да на такав начин испунимо Божју заповијест о љубави, да љубимо пријатеље и напријатеље, ближње и даљње, да се на такав начин шири добро Божје у овом свијету, да чувамо завештање наших предака, Светог Саве, да његујемо свој српски језик који нас је прославио, да чувамо ћирилицу која нас обједињава, која се изједначила у нашем поимању са крстом од три прста, да будемо скромни, једноставни, поштени и да, увијек, идемо правим, Божјим, јеванђелским, Христовим путем као што нас је учио Свети Сава“, поручује на крају честитке, поводом Савиндана, Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. 

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe