Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој

Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој, и ове године, биће прослављени молитвено и свенародно, Литургијама и традиционалним пливањем за Часни крст у Беранама, Бијелом Пољу, Затону, Плаву,  Никшићу.

У катедралном манастиру Епархије, Ђурђевим Ступовима, на Крстовдан, у суботу 18. јануара 2020. године, служиће се света Литургија, са почетком у 8 часова, а у наставку велико водоосвећење.

На Богојављење, у недјељу 19. јануара, Свету Архијерејску Литургију у 9 часова, служиће Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије. По одслуженој Литургији свенародна литија поћи ће до лимског моста, гдје ће се обавити велико водоосвећење Лима и Богојављенско пливање за Часни крст.

Пливања за богојављенски Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

На Крстовдан, света Литургија, у храмовима Светих апостола Петра и Павла и Светог Николаја, на Никољцу у Бијелом Пољу, служиће се са почетком у 8 часова, а у наставку водоосвећење. У исто вријеме, свето богослужење почеће и на Богојављење у поменутим бјеполољским црквама, након којих ће свештенство обавити велико водоосвећење. Потом ће из оба храма, литије вјерног народа и свештенства кренути ка Лиму, гдје ће у мјесту Сињавац бити обављено освећење ријеке Лим, те традиционално пливање за Часни крст и Богојављенска регата до манастира Куманица у Епархији милешевској.

У парохији затонско-брзавско-ивањској, на Богојављење, света Литургија у храму Светог апостола Томе на Брзави, служиће се у 9 часова. Свенародна литија поћи ће од храма Светог Јована Крститеља, у Затону, у 12 часова и 30 минута до моста за Фемића Крш, гдје ће бити обављено освећење ријеке Лим и пливање за Часни крст.   

Велики празник наше Цркве, када је крштен Господ Исус Христос – Богојављење, биће прослављен и у Плаву. Света Литургија служиће се у манастиру Свете Тројице у Брезојевици код Плава, а потом ће услиједити традиционално пливање за Часни крст у водама освећеног Лима.

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, света Литургија на Крстовдан, биће служена у 8 часова, а у наставку велико водоосвећење.

Истог дана, Крстовданска свенародна литија за одбрану светиња, кренуће у 18 часова од никшићког Саборног храма и преко Трга Шака Петровића, кроз Никшић доћи до градског Трга „Слободе“. Након обраћања неког од говорника литија ће се вратити ка Саборној цркви Светог Василија Острошког.

Света Литургија, на Богојављење, служиће се у 9 часова и обавити водоосвећење.

На језеру Крупац код Никшића, са почетком у 13 часова, свештенство ће освештати воду језера, а потом ће услиједити пливање за Богојављенски крст.

За овај дивни и сверадосни догађај влада велико интересовање.

Бог се јави!

 

Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe