Преподобни Стефан Пиперски

Овај светитељ би рођен у племену никшићком, у селу Жупи, од сиромашних но благочестивих родитеља, Радоја и Јаћиме. По предању подвизавао се најпре у манастиру Морачи, где је и игуманом био. Турци га одатле протерају, и он се настани у Турману Ровачком, на месту које се сад назива Ћелиште. После се пресели и настани у Пиперима у једној ћелији, где је до смрти остао у трудном и богоугодном подвигу. Упокојио се мирно у Господу 20. маја 1697. године. Његове мошти и сада ту почивају и чудесима многим прослављају Христа Бога и Божјег угодника Стефана.

Катихета Бранислав Илић: 530. година Цетињског Октоиха − О богослужбеној употреби књига штампаних у Црнојевића штампарији

Катихета Бранислав Илић, сарадник Радио-Беседе Епархије бачке, био је учесник новог серијала емисија под називом "Јубилеји српске штампане књиге", који је реализован поводом великог јубилеја: 530 година од штампања Цетињског Октоиха, најстарије инкунабуле на српскословенском језику.

530. година Цетињског Октоиха

Свештеномученик Ристо (Јарамаз)

Ристо (Стеванов) Јарамаз је рођен 22. марта 1906. у Кљаковици, Опутно-рудинској капетанији. Завршио је Богословију у Сремским Карловцима, свештенички чин примио 9. јануара 1931. После рукоположења је служио у Херцеговини и Србији, потом прешао у Црногорско-приморску митрополију. 1937. је одликован црвеним појасом.

Свети равноапостолни Кирило и Методије, учитељи и просветитељи словенски

Житије и трудови Преподобних отаца наших Методија и Константина, у монаштву Кирила, учитеља и просветитеља словенских

Свети равноапостолни Кирило и Методије

Што тражите Живог међу мртвима? – приказ 131. броја Свевиђа

Пред читаоцима Свевиђа налази се нови 131. број тог образника за вјеронауку, хришћанску културу и живот цркве Епархије будимљанско-никшићке.

Што тражите Живог међу мртвима? – приказ 131. броја Свевиђа

Дани Страсне седмице

Страсна седмица (грчки: Μεγάλη Εβδομάδα - Велика седмица) - Последња седмица Васкршњег поста пре Пасхе - Васкрса, проводила се од најстаријих времена у најстрожем посту. Апостолске установе прописују да се ове седмице употребљавају само хлеб, со и воће, а Велики петак и Велика субота су потпуно без хране. Од давнина се назива Великом седмицом.

Лазарева субота и Цвети

Велики пост се завршава двама светлим и празничним данима, боље рећи – својеврсним двоједним и дводневним празником. То су: Лазарева субота – дан у који Црква празнује Лазарево васкршење, то јест чудо које је Христос учинио подигавши из мртвих свог умрлог пријатеља Лазара и Цвети – дан у који Црква празнује свечани Христов улазак у Јерусалим, шест дана пре него што је био предан на страдање и крсну смрт.

Представљање четворотомног издања ,,Свето Писмо и Свети Оци” Владике Јована Пурића у подгоричком Саборном храму

У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици одржано је у петак ,19. априла представљање четворотомног издања ,,Свето Писмо и Свети Оци” Владике Јована Пурића. О књигама су говорили: Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије ; протојереј-ставрофор Гојко Перовић ; протојереј Никола Пејовић, као и приређивач – Владика Јован Пурић.

Друго бденије – похвално пјеније Богомајци

На јутрењу пете суботе Великог поста у целости се чита благовештенски акатист Пресветој Богородици. Овај акатист читао се и прва четири петка Свете четрдесетнице на малом повечерју подељен на четири дела (сваке недеље по три кондака и икоса). Због овог лепог и садржајног јутарњег богослужења са читањем благовештенског акатиста Пресветој Богородици названог и Другим бденијем, пета субота поста назива се и „Акатистнаˮ.