Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић у посјети Сентандреји

У суботу, 18. новембра 2023. године, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић на завршетку свог боравка у Будимпешти, посјетио је Сентандреју, гдје је имао пријатан и братски сусрет са Његовим преосвештенством Епископом будимским господином Лукијаном у епископском двору.

Житије Светог Петра Цетињског

Свемогући Бог, Отац и Син и Дух Свети, даје сваком народу пророке и апостоле и свете људе, да га воде и руководе путевима спасења, и изводе из таме неверја и зла на светлост вере и богопознања, да му дарују разумну наду бесмртног живљења у љубави Божјој и заједници Духа Светога.

Житије Светог Петра Цетињског

Житије Светог апостола и јеванђелисте Луке

Свети еванђелист Лука беше родом из Антиохије Сиријске. У младости он добро изучи грчку философију, медицину и живопис. Он одлично знађаше египатски и грчки језик. У време делатности Господа Исуса на земљи Лука дође из Антиохије у Јерусалим. Живећи као човек међу људима, Господ Исус сејаше божанско семе спасоносног учења свог, а Лукино срце би добра земља за то небеско семе. И оно проклија у њему, ниче и донесе стоструки плод.

Митрополит Данило Дајковић (1895-1993) На трону Светог Петра Цетињског у вријеме смутно

Навршило се тридесет година од упокојења блаженог спомена Митрополита црногорско-приморског Данила (Дајковића) који је уснуо у Господу 14. септембра 1993. године на Цетињу, а сахрањен је 17. септембра у манастиру Острог.

Митрополит Данило Дајковић

Митрополит Амфилохије: Човјек је призван да буде чедо свјетлости, вјечне и непролазне

Бесједа блаженопочившег Митрополита Амфилохија изговорена на Преображење 2016. године на Кључком Тавору на Бјеласици.

Митрополит Амфилохије: Човјек је призван да буде чедо свјетлости, вјечне и непролазне

Скривени човек срца: Приказ 391. броја „Православног мисионара“

Уочи Видовдана, а у благословеним данима апостолског поста, изашао је из штампе нови мајско-јунски, 391. број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема трећег по реду броја у 2023. години носи наслов: „Скривени човек срцаˮ

О. Бобан Јокић: Неприхватање и оспоравање да се вјеронаука уведе у школе је неспремност поштовања људских права

„Црква не жели ништа више него што цркви припада у савременим развијеним европским државама и по питању вјеронауке али и осталих односа у јавним установама и уопште у јавној сфери. Јер неприхватање да се вјеронаука уведе у школе (Црна Гора) или се оспорава њено постојање у образовном систему (Србија) по стандардима западног права и праксе, заправо је неспремност да се поштују људска права.