Помен у манастиру Косијерево

На празник Светог апостола Јакова Алфејева и Светог Стефана Српског (Слијепог), у петак 22. октобра 2021. у манастиру Косијерево, служена је Света заупокојена Литургија и парастос припадницима Бањско-вучедолске бригаде ЈКВУО, који су на тај дан 1944. године пострадали на Грахову од безбожних комуниста.

Помен у манастиру Косијерево

Литургију и помен невино пострадалима са простора Бањана, Рудина, Грахова и Никшићких рудина у Грахову 22. октобра 1944.г. од братске руке, служили су: архимандрит Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косијерево, протојереј-ставрофор Петар Крговић, парох граховски и јереј Раденко Корпивица, парох бањанско-рудински, уз молитвено учешће вјерног народа.  

На Грахову је 22. октобра 1944. године невино страдало 250 људи, који су убијени од безбожних комуниста. Посмртни остаци њих око 100 је пронађено и похрањено у крипти храма Светог Луке. Спомен-црква освештана је 2004. године и од тада се на овај дан врши парастос за покој њихових душа. Свештенство Епархије обавља помен и свим пострадалим у Другом свјетском рату, од 1941. до 1945. на овим просторима, са подручја која је обухватала Вучедолска бригада, а то су Бањани, Опутна и Никшићка рудина, Каменско, Трепча, дио Вилуса.

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe