Љубав и слога мјештана овјековјечили Kрстац - мјесто предака

У селу Јабланово, на мјесту званом Kрстац, подигнут је метални крст висине 7 метара. Мјештани су подизањем крсног знамења жељели да овјековјече свето мјесто са којег је, прије више вијекова, полазила Литија на Тројичин дан.

Љубав и слога мјештана овјековјечили Kрстац - мјесто предака

Уз надлежног пароха јереја Милана Станишића крст је освештао протојереј-ставрофор Дарко Пејић, архијерејски намјесник бјелопољски. Освећењу је присуствовао велики број вјерника.

У пригодној бесједи, послије чна освећења, прота Дарко је казао да данас нема дијела земље на којем не стоји крст, истичући да му је драго што је на овај свети дан са мјештанима Јабланова и што је овдје васпостављен и уздигнут крст.

“Веома ми је драго и поносан сам што сам данас са вама, посебно  због оних који су одавде, који “тјеменом пали на ову земљу”. Што овај крст, његова сјенка, благодат и сила пада на ову земљу, на домове, потомство и све оне који у себи носе дио ове земље. Гдје год човјек оде, на крају га онај грумен земље који рођењем понесе, зове и враћа назад”, бесједио је он.

Отац Дарко је казао да велики број људи са ових простора одлази у свијет „трбухом за крухом“.

“Претворили смо се у путнике, тражимо боље, умјесто да стварамо. Бог нам је дао вјеру, силу, имамо претке, историју. Умјесто да оно што имамо цијенимо, волимо, бранимо ми смо олако кренули у свијет да тражимо боље. Даће Бог да се повратимо, како каже она стара народна “свуда пођи кући дођи”. Нека нас Бог овим крстом и силом све закрили, посебно оне који су га подигли“, поручио је свештеник Дарко Пејић.

Један од представника Одбора за подизање крста Десимир Минић је навео да су мјештани подизањем овог крста оставили примјер како треба хришћански да се живи.

„Kрст је наше насљеђе од наших прадједова и мора се цијенити и чувати. Ово је наше свето мјесто, које је трајало вијековима и трајаће, све док буде генерација које за нама долазе. Подигли смо крст, па ово мјесто добија своје право име. Крст је нашем селу дао велики сјај, који се шири од Дебеља преко Kорита, Kомова, Бјеласице и даље преко морачких планина, “ казао је Минић.

Захвалио је мјештанима и свима који су на освећење дошли из других градова Црне Горе, Србије и шире.

„Подизање крста помогли су наши мјештани, од Жабљака, Крагујевца, али и далеке  Америке и Норвешке. Посебно се захваљујем нашем мјештанину, који живи и ради у Америци Влајку Цмиљановићу, великом добротвору, који стално помаже препород нашег села“, казао је Минић.

На трпези љубави, уприченој овим поводом, о давним временима говорио је старина Милисав Ђуровић (92) из Бистрице.z

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe