Опера „Деспот Стефан“ изведена у оквиру „Дана Светог Василија Острошког“

У оквиру програма „Дана Светог Василија Острошког“ у Никшићком позоришту изведена је опера „Деспот Стефан“.

Опера „Деспот Стефан“

Оперу је компоновао професор Мирољуб Аранђеловић Расински, а либрето је написала Зорица Кубуровић, уз благослов и сугестије блаженопочившег Епископа Атанасија (Јевтића) и премијерно је изведена прошле године у Београду.

Опус, јединог живог оперског композитора код нас, како сматрају Мирољуба Аранђеловића Расинског обухвата музику више различитих жанрова: вокалну, камерну, примијењену, хорску, солистичку, оперску, оркестарску, електроакустичку. Аутор је опера: „Седра“, „Лазарево обретење“, „Деспот Стефан“, кантата „Крст Светог цара Константина“, дјечје мини-опере „Лађа Јелена“, циклуса пјесама „Пчелињак Господњи“, „Венчић Мокрањцу“ за женски хор „Ин виво“, циклус соло пјесама „Снове снивам“, „Санта Марија дела Салуте“, „Ластари“ и других. Добитник је бројних награда, међу којима су и: Награда града Београда, Вукова, Стеријина, Прва награда Мокрањчеве задужбине, Златни беочуг, више награда на Фестивалу професионалних позоришта Војводине, фестивала Јоаким Вујић, на Данима Јосифа Маринковића „Обзорја на Тиси“.

Кроз инспиративни либрето испричан је животопис, у пет слика, једне изузетне духовне фигуре, Светог деспота Стефана, који је толико учинио за српски народ, а о њему се недовољно зна.

„Посебна част је и за мене и моје колеге што учествујемо у овој манифестацији, посвећеној Светом Василију Острошком, то је велики духовни празник за сав српски народ. Поносан сам и веома ми је драго што ова опера својим садржајем присутна и да ће бити изведена у Никшићу“, рекао нам је Мирољуб Аранђеловић Расински.

Опера „Деспот Стефан“ изведена је у сведеној форми, у камерном саставу са клавиром, са прозним дијеловима које је казивао Александар Стојић, а главну улогу Деспота Стефана Лазаревића тумачио је баритон Милутин Јоцић, а уз њега реномирани оперски умјетници: Тања Обреновић, Горан Крнета, Милица Страхинић, Сања Симић, Михајло Јоцић, уз пијанисту Александра Станковића.
Милутин Јоцић, којег сматрају будућим великим оперским пјевачем, прокоментарисао је ово дјело, које је дио манифаестације Дани Светог Василија Острошког:  

„Као неко ко долази из продице и фамије свештеника и монаха, за мене је, заиста, велика част да тумачим улогу Светог деспота Стефана, мислим да је битно да публика и што више људи чује ову причу и његово житије, јер ова опера управо то представља – пресјек кроз његов цјелокупни живот, од младости до његове смрти, све кроз шта је деспот Стефан пролазио и како је духовно узастао. Он треба свима да служи као примјер, не само владара, него и хришћанина, како сви треба да живимо наш живот“, поручио је Милутин Јоцић.  

Опера је несвакидашњи догађај за публику у Никшићу, која, у недостатку оваквог и сличног умјетничког израза, још увијек није изградила сензибилитет за музичка  остварења, недовољно јој блиска. Можда је у томе одговор зашто се својим присуством, на премијери „Деспота Стефана“ у Никшићком позоришту, нијесу одазвали у мјери у којој ово дјело, њени аутори и интерпретатори то заслужују.

 

Srpska pravoslavna crkva

Sveviđe