Најава: Слава спомен-храма у пивским Долима, богослуже новоизабрани Митрополит Јоаникије и Епископ Методије

Празник Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, слава спомен-храма у Долима у Пиви, молитвено ће бити прослављен у понедјељак 7. јуна.

Свету Архијерејску Литургију, у 9 часова, служиће новоизабрани Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије и новоизабрани Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије уз саслужење свештенства и монаштва и уз молитвено учешће вјерног народа.

Храм Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља подигнут је у спомен на новомученике долске, невино пострадале у Другом свјетском рату, 7. јуна 1943. на дан Треће обретење главе Светог Јована Крститеља.  Свети Архијерејски Сабор СПЦ 2017. године канонизовао је све жртве злочина у Пиви, у чијим селима је од 6. до 12. јуна поменуте године, од стране нацистичке Принц Еуген дивизије, у чијем саставу је био велики број фолксдојчера и босанско-херцеговачких усташа, на најсуровији начин, побијено 1290 невиних душа. Међу страдалима је било 549 дјеце и омладине до 20 година. Само у Долима 7. јуна страдало је 522 нејачи, од којих 109 дјеце, млађе од 15 година. Дола су, као највеће стратиште у овом крају, постала мјесто саборног спомена свих Пивских новомученика, а дан њиховог спомена је 7. јун.  

Храмовна слава спомен-цркве у Долима биће обиљежена благосиљањем славског колача и жита. Домаћин овогодишње славе, у име црквеног одбора манастира Пиве, је Желимир Гломазић.

Биће одржан и пригодан културно-умјетнички програм, који традиционално организују Центар за културу Плужине и манастир Пива, а модератор програма је академик Јован Делић.

Слава спомен-храма у пивским Долима

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe