Прогон свештенства у Црној Гори, прогон породице Миловановић

Свештеник Стефан Миловановић, парох берански, добио је од МУП-а решење да напусти државу Црну Гору у року од 30 дана. Разлог за ово је, како се наводи, служба коју је о. Стефан вршио улицама Берана, у вријеме епидемије, иако том приликом нијесу прекршене мјере НКТ-а. Иначе, ова служба је неопходна да се чини, управо, у вријеме болести или неке друге пошасти.

Прогон свештенства у Црној Гори, прогон породице

Решење је услиједило након што је јереју Миловановићу, претходно, одбијено продужавање мјеста боравка, које је он уредно обнављао, на основу брака са држављанком Црне Горе и запослењем.

За о. Стефана његови саслужитеља из Епархије будимљанско-никшићке, у којој свештеничку службу узорно обавља три године, имају само ријечи похвале. Решење власти да мора напустити државу Црну Гору, изазвало је бројне реакције мјештана Берана, а на друштвеним мрежама људи из свих крајева Црне Горе осуђује овакав један чин.

Неколико дана након што је у Скупштини Црне Горе усвојен срамни закон о истополном партнерству, надлежне институције државе Црне Горе протјерују узорног човјека и свештеника, оца једне дјевојчице, а очекују још једну принову. По свему судећи, породица као мала Црква, налази се на удару у Црној Гори и све друге традиционалне вриједности, које његују светињу, међу којима је и светиња живота, светиња брака.

Ипак, породица свештеника Стефана Миловановића, одлучна је у својој борби за одбрану Светиња. Кад је напуштање Црне Горе у питању, за њих нема компромиса, али се питају ко је тај који прави разлику међу људима и даје права, судећи искључиво по својој самовољи.

„Не идем ја нигде из моје Црне Горе. Не идем од Цетињског манастира и Светог Петра Цетињског, поред чијег кивота сам се школовао. Нећу се поздрављати ни са Светим Василијем, са којим сам многе службе отпојао у Острошкој пештери, јер овде остајем. Ово је мој дом! Мој Ђорђе у Беранама одлично зна да сам уз Њега. Супруга ми је држављанка ове државе. Снимак моје ћерке у којем пева да не да светиње је обишао свет, а у октобру ми стиже наследник којег ћу дочекати чистог образа. Заклео сам се да ћу животом бранити светиње. Нема предаје, ни метар мајко Цркво! Тако ће и да остане“, поручује свештеник Стефан Миловановић.

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe