Епископ Јоаникије служио у манастиру Подмалинско

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Свете великомученице Екатерине, у суботу 7. децембра 2019, поводом имендана мати Катарине, игуманије манастира Подмалинско, Свету Архијерејску Литургију у овој древној немањићкој задужбини.

Епископ Јоаникије служио у манастиру Подмалинско

Ријечима архипастирске бесједе празник је сабранима честитао Преосвећени Епископ Јоаникије, нагласивши да је Света великомученица Екатарина, као и многи други мученици из првих хришћанских вјекова, била непобједива са Господом, jeр је њој Господ дао силу да порази све своје противнике, да оне који су се са њом спорили порази својом ријечју, али и оне који су хтјели силом, мучењем и пријетњама да је поразе.

„Она је својом храброшћу, одважношћу у Христу Господу, поразила њих и зато су на дјелу показане, шта значе оне ријечи Светог апостола Павла када говори о вјери, како хришћани треба да живе, када каже да се треба наоружати оружјем вјере, па то упоређује са војничким наоружањем, које се користи у непосредној борби. Онај ко се, по ријечима апостола Павла, наоружа тим оружјем је непобједив, јер има сву заштиту и силу да војује, да се брани и побјеђује“, казао је Владика Јоаникије.

Запитао је зашто Свети апостол Павле о вјери говори, баш, као о оружју. Када се користи симболички речник тада хоће да се каже нешто много веће.

„Он говори о тајни вјере која је свеобухватна, дубока, истинита, силна, говори да нам је то најпотребније у овом свијету, да се украсимо вјером, да се оснажимо, да се наоружамо вјером. Ако то успијемо онда смо постигли велику ствар у животу. Још говори Свети апостол Павле да ми не војујемо против тијела и крви, него против поглаварства и власти таме овог свијета. Наше оружје никада није усмјерено против човјека, нити против државе, нити било кога лично, него је усмјерено против лажи, против обмане, демонске силе, таме, мрака, зла у овом свијету“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Тим оружјем, додао је он, треба да искорјенимо зло које се таложи у нашим душама, јер смо ми људи подложни гријеху, а велику борбу свако од нас има са собом, да очисти своје срце, своје мисли, своју душу.

„То је то оружје пламено, које је силно да уништава зле помисли, зле намјере, да нас одвраћа од злих дјела и да нас упути на добро. Говори се о тој борби, али и о оној која је усмјерена споља, јер је много зла у овом свијету. Ми хришћани када смо сложни и јединствени, када смо сабрани у име Божје, када се боримо за оно што је Божје, што је свето, ми смо тада непобједиви“, поручио је Епископ Јоаникије.   

Он се осврнуо и на дешавања у вези са Законом о слободи вјероисповјести, чије доношење је актуелно ових дана.

„Наше власти говоре да ће да донесу Закон по коме ће само једним параграфом да све препишу на државу, црквена имања, храмове и остало, а наш народ најосјетљивији је на то кад неко дира храм, јер се наша вјера поистовјећује са храмом, наша служба се поистовјећује са храмом Божјим, осјећање наше части и достојанства поистовјећује се, најприје, са храмом“.

„Наравно, храм је само израз наше вјере и светиња зато што се у њој врши служба, зато што је посвећен Богу живоме, зато што се у њему врше Свете Тајне. Можемо ми служити свете службе и под ведрим небом и молити се Богу као први хришћани, видимо да су они били јаки, али је храм израз и наше вјере, и наше слободе и славе наше свете вјере, зато смо толико везани за храмове“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.  

Људи, који по његовим ријечима, „раде о овом јаду“ у Црној Гори не разумију и не знају шта то значи. С тога је, сматра Владика, у праву Митрополит Амфилохије кад каже да су устали да ратују против Бога.

„Знамо како су сви они који су устали да ратују против Бога, против онога што је Божје, против светиње, пролазили у овом свијету. Наше је да их, још једном, позовемо, и други пут, и трећи, и педесети, да то не чине, а ако, заиста, крену да то учине онда нам је јасно да је ово богоборачка намјера, да је богоборачка власт устала на православље и на светиње, и јасно је онда да се ближи њена пропаст од ње саме, од њеног оваквог рада и оваквих намјера“, указао је Владика.

Ко год тако чини, оцијенио је он, срља и тражи пропаст и проклетство.

„Не дај Боже да до тога дође, али нема већег проклетства, не треба нико од нас да изриче проклетство на било кога. Онај ко јуриша на храм Божји да га отима, да га присваја, то значи да га скрнави, ето му проклество и за њега и за дом његов за сва времена. Ово нијесу ријечи пријетње никакве, него упозорења да људи знају и да се уразуме, и да се политичари баве оним што је земаљско, да обрате пажњу на то како наш народ живи“, истакао је Преосвећени Епископ.

Сјеверни дио Црне Горе, оцијенио је Владика, је опустио, народ одлази, села остају пуста.

„Чуо сам да се на Жабљаку уписало, ове године, свега 12 ђака. Нико о томе не говори, него као да су ријешили све проблеме, па још и то питање да ријеше. Хвале се да је то све уз подршку Европе, да је то све демократски. Нити је уз подршку Европе, нити је демократски, а најмање у сагласности са правдом Божјом, није у сагласности ни са Уставом Црне Горе. Ради се о злој намјери и чистом насиљу. То је, више него, јасно и то су наши правници сто пута доказали, јавно саопштили, доставили. Међутим, као да говоримо различитим језицима да се међусобно не разумијемо“, казао је Епископ Јоаникије, додајући:

„Ето, језик су подијелили, хоће и Цркву, и душу да подијеле. Докле све то, али, Црква Божја од Светих апостола, преко Свете великомученице Катарине, кроз сву историју до дана данашњег, носила је свој крст и повремено је, заиста, била на крсту са Христом. Увијек је та тајна Крста Христовог присутна у нама, ми се сваким својим исповједањем вјере поистовјећујемо са Христом распетим и васкрслим. Он је наша Глава, Он је наш Вођ, Он је наш Спаситељ, ми смо једино Њему вјерни и светињама нашим и Светима који су прославили Њега у овом свијету и у свом животу“.  

Владика је честитао мати Катарини, игуманији манастира Подмалинско, имендан, њену небеску покровитељку у чију славу је благосиљан и преломљен славски колач.  

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe