Владика Јоаникије богослужио у цркви Светог Николе у Улцињу

Администратор Митрополије црногорско-приморске Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог оца Николаја Мирликијског у Улцињу.

Владика Јоаникије богослужио у цркви Светог Николе у Улцињу

У литургијској бесједи Владика је рекао да се од празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим сваког дана сјећамо великих дјела Божјих.

“Међу њима посебно оних догађаја који су се догодили на Велики чествртак, када је Господ покупио своје апостоле на Тајну вечеру уочи јеврејске пасхе и у том догађају им открио оно што је спасоносно, оно што је Он донио са неба. Донио је свето причешће. Установио је свету тајну причешћа на Велики чествртак када је после јудејске пасхе указао на хљеб и рекао узмите, једите, ово је тијело Моје које се вама даје ради отпуштења грехова, и дао им чашу и рекао пијте из ње сви, ово је крв Моја новога завјета. Тиме је Господ установио Нови Завјет”, рекао је Владика Јоаникије.

Подсјетио је да је након тог догађаја било Јудино издајство и Христово страдање.

“Драматични догађаји за које заиста треба да се припремимо. Јер, они се одвијају пред нашим очима, не само по далеком сјећању. Сваки пут на Велики петак као да се изнова дотичемо рана Христових. Не дотичемо се тјелесно, али дотичемо се духовно и доживљавамо те догађаје изнова”, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Казао је да нас наши гријеси удаљавају од Бога, па зато своје душе чистимо постом, молитвом, покајањем и исповијешћу.

“Да се ослободимо сваке мржње и пакости да бисмо могли љубити ближње своје и да бисмо тако измирени са ближњима својим могли приступити Господу. Јер, ако нијесмо у заједници са својим ближњима, онда не можемо бити ни у заједници са Богом”, казао је он.

Владика је подсјетио да се Господ на Велики петак жртвовао за све нас и да љубав која се не жртвује није савршена љубав.

“А Господ је показао управо такву љубав, узео је наше гријехе на себе”, објаснио је Владика.

Рекао је да без такве љубави наш живот полако губи правац и смисао.

“У љубави је пуноћа смисла, али у оној љубави коју је Господ показао и које нас је удостојио. Што се више приближавамо Богу који је извор љубави, то више примамо Његову љубав у себе. А та љубав није без дејства: она дјелује, она се шири. И када имамо љубави све је другачије. И мислимо другачије, и осјећамо другачије и радимо и поступамо другачије”, рекао је Владика.

Владика Јоаникије је нагласио да су хришћани призвани да увијек теже ка добру.

“Да поцрпу добро од Господа, Његову љубав, Његову истину и правду, и да ту љубав, истину, правду и добро Божије шире у овоме свијету”, поручио је Епископ будимљанско-никшићки.

Владика је одслужио и помен блаженопочившем Епископу Атанасију Јевтићу.

Рекао је да је Владика Атанасије велика личност, велики теолог, велики печалник и страдалник за свој народ.

“Обишао је и посјетио и пољубио сваку стопу гдје је српски народ крварио, све то сложио у своје књиге а истовремено је био и велики богослов, велики богословски писац, цијењен и вољен у цијелом православљу. Јединствена личност каква се не рађа у сто година једном. Такав је био човјек, нераздвојан са нашим блаженопочившим Митрополитом. Увијек су били заједно. Нијесу били исти по нарави, али та разлика није спријечила њихову љубав да она буде, не само братска него много више од тога”, рекао је он.

Додао је да су њих двојица заједно орали њиву Господњу, како их је и завјештао отац Јустин

“Заиста су испунили ту његову жељу и, ето, отишли један за другим, два заиста велика човјека. Оде са њима и наш Патријарх, али смо, у братској љубави и иру изабрали новог Патријарха, доброг Патријарха који ће објединити и епископе и свештенство и читав наш народ око светог патријарашког трона. Треаба сви да му дамо велику подршку, није му лако, велико је то бреме. Али, и Бог ће дати снаге. Иде све својим током, живот Цркве је као ријека која тече и стално, изнова добија снагу, нова освјежења, нову радост, нову брзину и љепоту. И са тога извора живе воде црквенога живота треба сви да пијемо”, закључио је Владика Јоаникије.

На крају је парох улцињски отац Синиша Смиљић у име својих парохијана заблагодарио Владици Јоаникију на посјети овој црквеној заједници.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

 

Video kanal Eparhije

Srpska pravoslavna crkva

Radio Svetigora

Sveviđe